Att tänka på under rötmånaden

2016-08-07

Nu är den här. Rötmånaden. Men det finns en hel del knep att tillgå, för att undvika att livsmedel förstörs i onödan eller orsakar hälsorisker.

Vad är rötmånaden?

Rötmånad brukar beskrivas som den tid som vanligtvis infaller mellan 23 juli och 23 augusti. Det är då det varma och fuktiga klimatet gör att bakterier och mögel trivs, vilket i värsta fall kan orsaka matförgiftning. Du kanske mer känner till rötmånaden som tiden då frukten mognar på ett kick och brödet börjar mögla så fort man vänder blicken åt ett annat håll. Så kan det kännas i alla fall. Envisa bananflugor i köket är också ett säkert tecken. Under den här tiden är det särskilt viktigt att förvara och hantera livsmedel på rätt sätt. Extra noggrann ska man vara med kött, fisk och skaldjur.

Så här gör du för att klara rötmånaden:

Kyl maten på väg från affären

Kylväska är en investering väl värd pengarna. Även om vägen från butiken inte är så lång så bidrar hög värme drastiskt till att förkorta hållbarheten för framförallt värmekänsliga livsmedel som kött, fisk och mjölkprodukter, för att inte tala om frysta livsmedel. En kylväska rekommenderas också för sommarens utflykter till stranden, skogen och havet.

Vilken temperatur ska man ha i kylskåpet?

För bästa möjliga hållbarhet rekommenderar Livsmedelsverkat en temperatur på 5° i kylskåpet. Det kan vara en bra idé med en termometer i kylskåpet, för att vara på den säkra sidan. Undvik också bakterietillväxt genom att hålla kylskåpet rent och fräscht.

Byt ut kylskåpet

Hur länge sedan var det du bytte ut kylen? Nyare kylskåp klarar bättre att hålla en jämn temperatur, och drar dessutom mindre energi. Tänk på att lämna gamla kylskåp till en återvinningscentral.

Snabbinkylning

Snabbinkylning är en speciell funktion för att snabbt kyla ner livsmedel i kylskåpet. Det är till exempel en bra idé att sätta igång snabbinkylningen innan man går och handlar, för att snabbt kunna kyla ner de nya kylvarorna. Ett exempel är det här kylskåpet från Bosch som har ett kraftfullt kylläge som automatiskt stänger av sig själv. Kylskåpet har också sensorer som upptäcker temperaturskillnader och reglerar temperaturen därefter. Det håller maten fräsch längre och den invändiga temperaturen garanteras. Fler kylskåp hittar du här

Ta bara fram det som ska användas

Undvik lång frukostbuffé, hur mysigt det än är. Förbered hellre måltiden i köket och ställ in ingredienserna i kylskåpet direkt efter användning. Var särskilt noga med mjölkprodukter och kött/chark. Kyl matrester som ska sparas så fort som möjligt, låt ingenting stå framme längre än absolut nödvändigt.

Var försiktig med rått kött

Använd inte samma redskap för att hantera rått kött och andra livsmedel som till exempel grönsaker och sallad. Diska i så fall skärbräda och kniv noggrant. De redskap du har använt till rått kött ska heller inte användas till det tillagade. Tänk på det när du bär ut köttet till grillen, och lägg den färdiggrillade maten på ett nytt fat!

Ta tillvara på övermogen frukt och bär

Har frukten trots allt blivit övermogen? Även om den inte är så rolig att äta som den är, så kan övermogen frukt med fördel tillagas. Koka sylt, kräm eller marmelad, eller lägg den i en paj. Men kom ihåg att frukt och bär som blivit mögliga måste slängas.

Ett sista bonustips: Fälla för bananflugor

Bananflugor som vimsar runt i köket är aldrig roligt. Här är lösningen: Blanda ett par matskedar vinäger med flytande honung, saft eller något annat sött i en liten skål eller ett glas. Häll i en droppe diskmedel och rör om väl. Klart! Honungen kommer locka till sig bananflugorna, medan vinägern är giftig. Diskmedlet förstör ytspänningen vilket innebär att flugorna inte kan ta sig därifrån.

Hela vårt utbud av kylskåp, kylfrysar och frysar hittar du här

Källa: Livsmedelsverket