Det här kan du också stoppa i ugnen - 3 mindre matiga tips

2016-09-21

Ugnen gör det inte bara enkelt att laga mat: den kan också användas till mängder av pyssel. Så släpp loss kreativiteten, låt ugnen gå varm och ha en skapardag! Här kommer några enkla men roliga pysseltips.

Smälta pärlor blir till fina armband

Att lägga pärlplattor är ett klassiskt pyssel. Men visste du att plastpärlorna även kan smältas i ugnen? Då får du platta pärlor som passar utmärkt till armband. Det enda du behöver är själva pärlorna, en ugn och en tråd.

Så här gör du: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg pärlorna på en plåt med bakplåtspapper (obs: inte i en hög utan separerade!) och ställ in i ca 5 minuter. När de platta pärlorna svalnat är det bara att trä ett armband i lämplig storlek.

Pärlarmband.png

Bild och exempel från Make & Create.

Snygga skålar av LP-skivor

Har du fortfarande inte gjort dig av med dina gamla LP-skivor? Bra! De kan nämligen bli praktiska skålar för t.ex. nycklar i hallen. Vad du behöver: en ugn, LP-skivor och en ugnstålig skål eller burk.

Så här gör du: Sätt ugnen på 150 grader. Ställ in den ugnståliga burken eller skålen upp och ner på gallret, med skivan liggandes ovanpå. Efter en kort stund börjar skivan smälta. Ta då ut alltihop från ugnen genom att dra ut gallret och ställa det på en värmetålig yta. Nu har du chansen att forma skålen lite extra (obs tänk på att skivan är relativt varm!) om du vill, annars är det bara till att låta skålen svalna.

LP-skiva.png

Bild och exempel från Lindas Rassel.

Roligare porslin med enkla pennor

Ett enkelt sätt att göra köksporslinet lite roligare är att köpa porslingspennor och gå loss. Varför inte låta varje person i familjen göra en egen kopp eller tallrik? Bara att måla och sen härda i ugnen. Pennor, porslin och en ugn är vad du behöver.

Så här gör du: Måla valfritt motiv på porslinet med pennan/pennorna. Låt färgen torka så länge som det står i instruktionerna. Sätt sedan igång ugnen och ställ in det uppiffade porslinet för att härda. 

Porslinspenna.png

Bild och exempel från Make & Create.

Vill du uppgradera ugnen innan, eller kanske efter, det kreativa pysselkaoset? Du hittar vårt ugnsortiment här.