Dosera tvättmedel

2017-05-16

Både producenter av tvättmaskiner och tvättmedel påtalar ofta hur viktigt det är att man doserar tvättmedlet riktigt. Men varför är det så viktigt? Och hur vet man om man gör rätt? Vi tar reda på vad som gäller!

Varför är det så viktigt att dosera rätt?

För mycket tvättmedel är skadligt för miljön eftersom större mängder av tvättmedlet sköljs ut i naturen tillsammans med restvattnet. Det är också en oekonomisk lösning att använda för mycket tvättmedel då det varken gör något bra för dina kläder eller din plånbok.

Och till sist, min inte mindre viktigt - för mycket tvättmedel kan förstöra dina kläder och irritera huden då tvättmedelsrester i kläderna och i maskinen är en grogrund för bakterier, samtidigt som du blir exponerad för mer kemikalier än nödvändigt.

Men samtidigt kan för lite tvättmedel medverka till att förkorta levnadslängden på din tvättmaskin då den snabbare blir igenkalkad. Det går också ut över dina kläder som inte tvättas tillräckligt rena. 

Vad innehåller tvättmedel?

Ditt tvättmedel består av en rad olika ämnen som alla har olika funktioner. Kombinationen av dessa ämnen är viktiga för både tvättmaskinen och klädtvättningen. Låt oss se på det lite närmre:

För det första innehåller tvättmedlet naturligtvis något liknande tvål eller såpa, som gör så att smutsen lossnar från kläderna och stannar i vattnet utan att sätta sig på kläderna igen. Och håll i dig nu för nu blir det lite tekniskt.

Det är också oftast en klakbindare i tvättmedlet som gör vattnet mjukare och hjälper tvättmedlet med fläckarna. Därutöver har det tillsatts olika enzymer som motverkar olika specifikt slags fläckar. Den sista (och minsta) delen av tvättmedlet, utgörs av blekmedel, skumdämpare och eventuellt parfym.

I verkligheten är det en ganska komplicerad uträkning att finna fram till den perfekta doseringsmängden, eftersom det beror på flera olika faktorer: 

 • Vilka textilier tvättar du
 • Hur smutsig är tvätten
 • Hur mycket tvättar du
 • Trummans storlek
 • Vattnets hårdhet

Om det låter komplicerat är det för att det är komplicerat. Därför väljer de flesta av oss att dosera lite på måfå och ögonmått. Men det är inte en särskilt bra ide...

... Så hur gör man?

Använd doseringsvägledningen

När du köper tvättmedel är det klokt att följa doseringsvägledningen på förpackningen. Vägledningen utgår från hur smutsiga kläderna är, hur stor mängd du ska tvätta samt hur hårt vattnet är där du bor. De två första är i regel enkla att ta reda på eller uppskatta.

Har maskinen kapacitet för 8 kg och du fyller den helt så kan du räkna med att det är 8 kg tvätt du bör basera beräkningen på. Kör du däremot en halv maskin kan du räkna på 4 kg. 

Kapslar, pulver eller flytande tvättmedel?

Det är väldigt bekvämt och enkelt att använda så kallade tvättkapslar eller tvättabletter när du tvättar dina kläder. Problemet är bara att du inte kan variera mängden tvättmedel. Kör du bara en halv maskin men använder en hel tablett kan den enklaste lösningen tyvärr också bli den dyraste och mest belastande för miljön.

När du använder tvättpulver eller flytande tvättmedel kan du använda ett decilitermått att dosera med, vilket gör det enklare att anpassa mängden inför varje tvätt. Vill du ha hjälp med mängden tvättmedel har vissa tvättmaskiner så kallad autodosering som anpassar mängden tvättmedel efter mängden smutstvätt.

4 anledningar att dosera rätt

 1. Du är skonsam mot miljön:
  Tvättmedlet sköljs ut med vattnet när maskinen är färdig. Om du använder för mycket tvättmedel hamnar resterna i miljön, där de kan göra stor skada. Med andra ord är det mer skonsamt för miljön att dosera rätt. 
 2. Du är skonsam mot huden:
  När du överdoserar sätter sig tvättmedlet i kläderna och kan göra huden irriterad. Använder du för mycket tvättmedel kan det i extrema fall leda till allergiska reaktioner som t.ex. eksem. 
 3. Du undviker fläckar och tvättmedelsrester på kläderna:
  För lite tvättmedel medför att fläckarna inte försvinner från kläderna. Om du tvärtom använder för mycket, kan helt nya fläckar uppstå. Doserar du rätt men fortsätter att få fläckar kan du läsa mer nedan om hur du undviker de vita fläckarna på kläderna. 
 4. Du sparar pengar:
  Mindre förbrukning = sparade pengar. Du tänker säkert inte på det till vardags, men under ett års tid blir det en hel del tvättar. Även om du bara gör minimala reduceringar i förbrukningen kan du med andra ord spara ett till två paket tvättmedel om året.

Tvättmaskiner från Vitvaruexperten.