En tidsresa vid spisen

2016-04-08

Spisen spelar en så självklar roll i våra hem. Matlagning har människan sysslat med länge, men det har inte alltid varit så enkelt som idag.

Före spisens tid

Vi tillagar mat för att den ska bli mer smakrik, närande och lättsmält.  Under mycket lång tid gjordes detta direkt över öppen eld. Det var den mest ursprungliga formen av stekning. Kokning utfördes till en början med hjälp av varma stenar antingen i eller omkring kokkärlet, innan eldfasta kokkärl uppfanns och kunde användas direkt över elden. Under medeltiden började man experimentera med konstruerade eldstäder och öppna spisar inomhus. De bidrog med både värme, ljus och tillredning av mat, och regerade ända fram till mitten av 1800-talet.

Järnspis eller vedspis

Under slutet av 1700-talet utvecklades flera olika sorters vedeldade järnspisar. De tidiga järnspisarna var i princip stängda eldstäder som var avsedda för matlagning. Efterhand dök det upp nya modeller med fler funktioner, som till exempel gjutjärnsspisen som förekom främst hos rikare hushåll. Järnspisen slog igenom starkt under 1800-talet, och vid början av 1900-talet fanns en järnspis i nästan alla svenska hem. Den fick en stor konkurrent i gasspisen och sedermera av elspisen under 1950-talet.

AGA-spis

AGA-spisen konstruerades av svensken Gustaf Dalén under tidigt 1900-tal och var vanlig på landsbygden ungefär samtidigt som gasspisen blev vanliga i städerna. Den drevs med hjälp av ved, koks, träkol eller antracit, och kunde uppnå mycket höga temperaturer. En annan fördel var att den kunde brinna dygnet runt utan att det gick åt särskilt mycket bränsle.

Gasspis

Ved- och kolpriserna blev allt högre i Sverige under det tidiga 1900-talet, och man såg sig om efter andra alternativ. En lösning uppenbarade sig i en spis som använde förbränning av stadsgas för att driva en eller ett par koklågor, och i vissa fall även en ugn. Gasspisen gjorde succé i städerna och var den ledande spisen i urbana områden fram till 1950-talet då elspisen i stort tog över, även om gasspisar finns kvar på flera håll i landet, framförallt i storstadsregionerna.

Elspisen

Elspisen utvecklades under tidigt 1900-tal och bidrog till en säkrare matlagning. Det var betydligt mindre brandfarligt med en elspis jämfört med gas- eller vedspis. Till en början var elspisen dock ganska dyr och exklusiv, och det dröjde till 50-talet innan den verkligen slog igenom. På landsbygden valde dock många att behålla sin vedspis som värmekälla. Elspisen krävde också naturligtvis tillgång till elektricitet, vilket inte var en självklarhet på alla ställen. Här finns ett ganska underhållande reklamklipp från 1940-talet som visar elektricitetens alla fördelar i hemmet.

Spisar idag

Fortfarande är det elspisen som är vanligast, även om äldre modeller såsom gasspis och järnspis båda har fått ett uppsving på senare dagar. Många kockar föredrar gasspis då värmen är lättare att kontrollera. Hos oss finns flera gasspisar och gashällar. Induktionshäll eller induktionsspis är en modern spisvariant som sedan genombrottet under 1970-talet blivit alltmer populär. Det är en energisnål spis som värmer upp kokkärlen genom magnetisk spänning, utan att hällen själv blir varm. Här hittar du induktionshällar i vårt sortiment. Ännu en nykomling som fått stor uppmärksamhet de senaste åren är ångugnen, som förekommer både separat och i kombinationer med andra tekniker. Här finns de ångugnar vi har valt att ta in.

Hela vårt sortiment av spisar hittar du här.