Kemikalieskatt

2017-06-09

Från och med den 1 juli kommer det tas ut en ny kemikalieskatt på vitvaror och viss elektronik. Tanken bakom skatten är att minska spridning av hälso- och miljöfarliga ämnen. Men vad innebär ändring för dig som konsument. Vi reder ut vad som gäller.

Tanken med skatten är att man vill komma åt flamskyddsmedlen som används i vitvaror och elektronik. Flamskyddsmedel finns för att skydda mot brand, men senare forskning har visat att vissa ämnen kan ansamlas i kroppen och vara cancerframkallande eller hormonstörande. Det finns flera hundra olika sorters flamskyddsmedel och de allra farligaste är redan förbjudna. Den nya lagen är ett försök till att ytterligare minska spridningen av flamskyddsmedel.

Vilka produkter berörs?

Flamskyddsmedel används i flera olika produkter som finns i vår vardag, t.ex. vitvaror och hemelektronik. Därmed är det också dessa produkter som kommer att beskattas. Här nedan ser du en överblick:

Vitvaror

Hemelektronik

Kylskåp

Datorer

Frysskåp och frysboxar

Surfplattor och läsplattor

Diskmaskiner

Telefoner, mobiler och telefonsvarare

Tvättmaskiner

CD-, MP3- och bandspelare, m.m.

Torktumlare och torkskåp

DVD- och VHS-spelare

Dammsugare

Radioapparater

Spisar och kokplattor

TV och bildskärmar

Ugnar och mikrovågsugnar

Spelkonsoler

Grillar och rostar

Routrar, modem och trådlösa nätverk

Hur beräknas skatten?

Skatten beräknas efter varans vikt. För vitvaror betalar man 8 kr i skatt per kilogram av varans nettovikt. För elektronikvaror är skattesatsen 120 kr per kilogram. Det spelar alltså ingen roll hur mycket av det farliga ämnet som finns i produkten – skatten beräknas enbart på varans vikt.

Räkne exempel

  • En mikrovågsugn väger 12 kilo. Skatten för varan blir då 12 kg x 8 kr = 96 kr

 

 

 

Maxbelopp på skatten

För att en vara inte ska ha orimligt hög skatt har man satt ett maxbelopp på 320 kr. En tvättmaskin som väger omkring 71 kg skulle enligt uträkningen få 568 kr i skatt (71 kg x 8 kr = 568 kr), men tack vare maxgränsen så blir skatten bara 320 kr. Om man räknar med moms blir skattesumman omkring 400 kr som max.

När läggs skatten på varan?

En vara beskattas när den sätts ut i butik eller direkt vid försäljningen när varan beställs från ett centrallager via internet eller postorder. Därmed kommer skatten att läggas ovanpå varans grundpris när du köper den i butik eller online.

Vad innebär detta för dig som konsument?

Prognosen från Svensk Handel och Svensk Näringsliv är att priserna på vitvaror och hemelektronik kommer att gå upp något. Om du vet med dig att du inom en snar framtid kommer att behöva byta ut flera vitvaror i hemmet så kan det vara en god idé att beställa före den 1 juli.