Storleken har betydelse: litet hem kräver smarta lösningar

2016-09-24

Har du en liten boyta och ska köpa nya vitvaror? Visst kan de små utrymmena kännas begränsande, men det går att hitta förvånansvärt många möjligheter om du har rätt tankesätt. Här är några smarta lösningar som ger dig det utrymme du behöver!

Bygg på höjden

Att utnyttja höjden är nog det absolut bästa rådet till dig som bor på liten yta. Detta gäller inte bara olika typer av förvaringslösningar som bokhyllor och skåp, utan också vitvaror. I tvättstugan kan du till exempel stapla torktumlaren och tvättmaskinen, istället för att ha dem stående bredvid varandra på golvet. På så sätt halverar du tvättutrymmet!

Men du kan inte bygga på höjden hur som helst. Först och främst är det viktigt att tvättmaskinen är i botten, eftersom den är tyngst. För det andra krävs det någon form av fästanording så att torktumlaren inte trillar ner av vibrationerna från tvättmaskinen.

Den enklaste lösningen är att köpa ett paket från början. Då har du samma märke på maskinerna och de är gjorda för att kunna placeras ovanpå varandra. Vi på Vitvaruexperten har flera olika paket med tvättmaskiner och torktumlare från bland annat Whirlpool, Bosch och Electrolux.

Tänk modell mindre

Vårt andra tips handlar om att anpassa dina vitvaror till storleken på ditt hem. Med andra ord: om du har ett litet hem, tänk små modeller. Du kan till exempel välja en diskmaskin som är 45 cm bred istället för 60 för att få extra skåpsutrymme i köket.

Även spisar finns i olika storlekar (60 eller 70 cm breda), så välj den minsta om det räcker för hushållets behov och det är ont om plats.

Kombinera mera!

Om du inte kan stapla saker på varandra eller köpa mindre modeller finns det alltid maskiner som kombinerar två funktioner i en, till exempel tvättmaskiner som både tvättar och torkar kläderna. Läs gärna mer om fördelarna med tvätt/tork i ett av våra tidigare inlägg.

Även i köket kan du kombinera för att spara plats. Istället för att köpa ett kylskåp och en frys i standardstorlek kan du köpa en kyl- och fryskombination. Då sparar du inte bara utrymme, utan också energi.

Om ni är många i hushållet och det inte räcker med en kombinerad kyl och frys finns det en annan smart lösning som ger er mer plats i köket, nämligen att komplettera med frysbox. Ett förslag är att ha en stor kyl med ett mindre frysfack (se till exempel Bosch kylfrys KIL82AF30 och Siemens kylfrys KI82LAF30) i själva köket för det allra nödvändigaste, men att förvara majoriteten av frysvarorna i en frysbox i förrådet/tvättstugan/källaren.