Luftfuktare från Vitvaruexperten

2017-05-10

Har du allergibesvär? Plågas du av torr och sprucken hud, kanske särskilt vintertid? Då är en luftfuktare säkerligen något för dig. Vi har ett stort urval luftfuktare från kända märken som bland annat Stadler Form.

Gör något åt luftfuktigheten med en luftfuktareDet är många som har besvär med torrt hår, sprucken hud och torra slemhinnor när temperaturen kryper under noll. Det är inte bara vi människor som besväras av torr luft. Både växter och möbler trivs bättre i hög luftfuktighet. Luften inomhus blir automatiskt torrare vid uppvärmning, oavsett om du använder dig av värmepump, element eller kamin. För att minska besvären vid uppvärmning kan det vara smart att investera i en luftfuktare. En luftfuktare producerar ånga som absorberas av luften och sedan tillför fuktighet till hud, hår, blommor och möbler. Ångan har fördelar för hälsan och ger ett ökat välmående.

Hur fungerar en luftfuktare?

Förenklat producerar en luftfuktare ånga som sedan absorberas i luften. Detta leder i sin tur till att luftfuktigheten ökar. När denna stiger tillför du fukt till din hud och ditt hår men också till plantor, möbler och så vidare. Det enda du behöver göra är att förse luftfuktaren med vatten och sedan dra igång fuktprocessen. Du bör också se till att regelbundet rengöra luftfuktaren för att slippa besvär med ovälkomna bakterier.

Rekommenderad luftfuktighet

Det finns inget facit när det gäller luftfuktighetsnivå. Det sägs dock att kroppen mår bäst i en luftfuktighet mellan 40-50 %, medan möbler mår bäst av lite högre (50-60 %). För att förhindra damm bildning bör fuktigheten i luften vara under 45 %. Bakterier trivs i 55 % eller högre, och vid en luftfuktighet på över 70 % kan det bildas mögel. Utifrån dessa fakta rekommenderar vi en luftfuktighet på 45-50 %. Då trivs kroppen utan att man riskerar fuktskador. Med en hygrometer kan du enkelt mäta fuktigheten i ditt hem och göra justeringar utifrån detta.

 

Luftfuktare från Stadler Form