Så fixar du retrostilen i köket

2016-02-22

Längtar du efter ett personligt kök som inte ser ut som alla andras? Då kanske retro är något för dig. Vi guidar dig rätt!

Retro är inne

En populär stil inom design är vad som brukar kallas för retro. Det är en stil som är inspirerad av framförallt 40-, 50-, 60- och 70-tal. Retro är generellt sett en glad och färgstark design som sticker ut i jämförelse mot mycket annan miljö vi rör oss i, som ofta är väldigt ren och avskalad. Det är lätt att skapa en personlig retrostil genom att välja sina egna favoriter. Var inte rädd för färg eller udda former. Vi rekommenderar att försöka fynda inredningsdetaljer på loppisar, auktioner eller begagnat (fast vitvaror avråder vi dock från att köpa äkta vintage!). Det kan vara både dyrt och svårt att hitta äkta vintageprodukter i bra skick, men det är ofta värt besväret. För den som vill ta den lättare utvägen finns det många butiker som säljer nya retroinspirerade produkter i alla möjliga prisklasser.

Retroprodukter i vårt sortiment 

Vitvaror i retrodesign har ofta en touch av amerikansk diner-stil. Det är vanligt med bulliga former och färgskalan går ofta i rött, svart, vitt eller creme, tillsammans med krom och rostfritt stål. Vill du sätta lite färg på vardagen så kommer ett klarrött kylskåp med största sannolikhet liva upp stämningen i köket. Är du trött på de standardiserade skarpa kanterna så har vi flera alternativ med charmiga rundade former i vårt sortiment. Men det är viktigt att tänka på att funktion och stil ska samspela. Designen gör mycket för helhetsbilden och för trivseln, men glöm inte bort att också välja vitvara efter prestanda och behov.

Gorenje har flera fristående kylskåp och kombinerade kylfrysar i sin serie Retro Collection. Klassisk retrodesign i färgerna svart, creme, rött och grått. Kollektionen har flera olika varianter, alla med tidstypiska vågräta handtag i rostfritt stål. 

Från Bosch har vi en röd och en vit fristående kombinerad kylfrys i retrodesign i modern tappning. Med mjukt rundade hörn och handtagslösa dörrar gör sig dessa båda kylfrysar bra i både moderna kök och kök med mer utpräglad retroprofil. Eller varför inte på kontoret?

En produkt som musikälskare inte får missa är minikylen från Marshall. Marshall Amplification har förevigat sin ikoniska förstärkare från 1960-talet i form av ett kylskåp. Marshall Frige är ett kylskåp av mindre modell som är perfekt till att förvara öl, läsk, mindre matvaror och snacks i. I replokalen, källaren, vardagsrummet … Detta är retro om något, så sant som vi är experter på vitvaror.

Tips för att fixa retrostilen i köket:

 • Bänkskiva eller köksbord med Perstorpsskiva eller så kallat Virrvarrmönster.
 • Pastell- eller cremefärgade köksluckor med avlånga handtag i trä eller rostfritt stål, alternativt klassiska snäppbeslag. En annan möjlighet är skjutluckor, vilket var populärt på 50 och 60-talen. Det var även vanligt att köksluckorna lutade lite utåt från väggen, kanske något att fundera på inför köksrenoveringen? 
 • Mönstrat hyllpapper kan läggas på hyllplanen i köksskåpen, i skafferiet, eller i kökslådorna. Gärna färgglatt och blommigt eller geometriskt mönster. Man får leta lite, men det finns att köpa i olika nätbutiker.
 • Pinnstolar är en given detalj. Populära original är bland annat märkena Fanett, Pinocchio eller Lilla Åland. Fungerar lika bra i omålat trä som i svart, rött eller vitt, eller varför inte lite gladare pastellfärger? Det finns även nytillverkade pinnstolar från till exempel Mio.
 • Vill du satsa ordentligt så är schackrutigt golv i svart och vitt är en annan klassiker som definitivt ger ditt kök en skjuts tillbaka till 50-talet.
 • Inred med möbler, hyllor och detaljer i trä, gärna teak som var vanligt på 50- och 60-talen.
 • Stringhyllan, ursprungligen tillverkad av Nils ”Nisse” Strinning, är en älskad vägghylla som passar utmärkt för förvaring och dekoration. Begagnade stringhylllor kan vara svåra att få tag på, så det krävs lite detektivarbete, men String säljer fortfarande hyllor i olika färger och utföranden. Sätt finporslinet eller kokböckerna på display!
 • Lampan Bumling är en härlig klassiker, som var riktigt populär framförallt på 70-talet. Ateljé Lyktan säljer fortfarande nytillverkade Bumlingar, men det finns att få tag på begagnade för en något billigare peng. Passar perfekt som taklampa över köksbordet.
 • Porslin med retromönster är omåttligt populärt idag. Antingen försöker du fynda äkta klassiker som till exempel norska Cathrineholm Lotus; Berså eller Emma från Gustavsberg; Picknick eller Mon Amie från Rörstrand; Furuvik eller Pigg från Gefle. Annars finns det nyproducerat retroporslin i många utföranden, bland annat från danska Superliving.
 • Bestick med handtag i svart plast eller teak i lite bulliga former är en riktig tidsikon. Om man har tur går det att hitta den populära bestickserien Bakelit av Nils Johan på loppis eller auktion. En annan retrobestickserie, Focus de Luxe av Gense, har återlanserats och finns att köpa nytillverkad.
 • Plåtburkar med dekorativa och tidstypiska mönster går att fynda på loppisar men också nytillverkade. Perfekt både till dekoration och förvaring av diverse köksredskap.

Listan kan fortsätta i all oändlighet. Vill du inte gå all in, vilket kan vara både dyrt och tidskrävande, så går det utmärkt att blanda en modern köksinredning med enstaka inslag av retro eller vintage. Hitta den mix som passar dig allra bäst. Huvudsaken är att du trivs i ditt kök och att det fyller sin funktion.

Foto: Merle M.