Så ska maten egentligen förvaras

2016-06-22

Släng in alla grönsaker i kylen bara. Eller? Råvarors hållbarhet och smak handlar mycket om hur de förvaras. Allt mår inte bra av att förvaras i kylskåpet, utan trivs bättre i rumstemperatur eller i skafferiet. Vi går igenom de vanligaste fällorna.

Kyl, rumstemperatur eller skafferi?

Det går ofta på ren automatik när man packar upp matkassarna. Pasta och ris åker in i skafferiet och frukt och grönt åker in i kylen tillsammans med mjölkprodukter och kött. Men en hel del råvaror trivs bättre i varmare temperaturer. De allra flesta kylskåp har särskilda lådor för frukt och grönt, och de ska användas till just detta. Har du ett kylskåp med inbyggd sval (ca 12°) – ännu bättre! Där kan du förvara sådant som annars tar plats ute i köket.

Flera av kylskåpen från Bosch och Siemens i vårt sortiment är utrustade med så kallad VitaFresh-zon för ökad hållbarhet hos färskvaror. Zonen består av lådor som är speciellt utvecklade för förvaring av till exempel grönsaker, frukt och kött. Mat som förvaras i VitaFresh-zonen får optimala förutsättningar vad gäller luftfuktighet och temperatur, och håller upp till tre gånger längre. VitaFresh-zon finns bland annat i Bosch side-by-side KMF40SW20 och Siemens kylskåp KI42FP60. Alla kylskåp med VitaFresh-funktion hittar du här.

Följande råvaror hamnar ofta fel

Potatis

Potatis ska förvaras mörkt, optimalt i ett skafferi på 4-6°, men både varmare och kallare går bra. Men är det för kallt (kallare än 4°) ökar sockerhalten i potatisen, vilket påverkar och försämrar smaken. Se därför upp med att förvara den i ett för kallt kylskåp. Om potatisen utsätts för solljus kan potatisen färgas grön, och riskerar att bilda ämnet solanin som är giftigt och kan orsaka kräkningar och magsmärtor.

Tomater

När tomater förvaras för kallt stannar mognadsprocessen av. I kylskåpet tappar tomaterna smak och blir lätt mjöliga. Tomater ska därför helst förvaras i rumstemperatur, till exempel i en skål i köket. Hinner du inte äta upp tomaterna innan de blir dåliga så är det bättre att köpa lite färre varje gång.

Bananer

Denna frukt mår bäst i rumstemperatur. I kylskåpet blir bananer fort bruna och fläckiga. Men se upp med att lägga äpplen tillsammans med bananerna, eftersom de då mognar mycket snabbare. Många packar upp bananerna och slänger plastpåsen, men det allra bästa är att låta bananerna ligga kvar i sin platspåse. Då kan de hålla i upp till två veckor.

Lök

Både lök och vitlök ska förvaras torrt och svalt, bäst är i en sval eller ett svalt skafferi. Ta ut all lök ur eventuella plastpåsar och se till att de inte kommer i närheten av fukt. Vitlök kan ge smak till annan mat, så den ska gärna förvaras för sig själv.

Snabbguide till matförvaring

I rumstemperatur (eller sval)

Ananas, aubergine, basilika, gurka, paprika, tomat, zucchini, banan, citrusfrukt, melon och mango. Tänk på att inte förvara grönsaker och frukt tillsammans, eftersom de kan påverka varandra.

I skafferi (mörkt, torrt och svalt)

Potatis, lök, bröd, olja (utsätt inte för direkt ljus, då kan oljan härskna), honung (kan kristalliseras i kylskåp), nötter, olika sorters torrvaror som mjöl, ris och havregryn.

I kylskåp

Sallad (i plastpåse med lufthål), broccoli, blomkål, kärnfrukter som nektarin och plommon, vindruvor, rotfrukter (utan plastpåse), ägg (klarar sig i rumstemperatur men håller längre i kylskåp, upp till flera veckor efter bäst före-datum), bär, såser och sylt (om öppnade), mjölk, ost, kött, fisk och matrester.

Här hittar du kylskåp och kylfrysar i vår webbutik.

Läs mer här:

Livsmedelsverket