Tre uppstickare på dammsugarfronten

2016-07-22

Det har hänt mycket med utvecklingen av dammsugare de senare åren. Idag kan dammsugare vara både påslösa och sladdlösa. De kan till och med köra sig själv.

Hemmets trotjänare i ny förpackning

Sedan dammsugaren gjorde storslagen entré i hemmen i mitten av 1900-talet har det förstås hänt extremt mycket. Dammsugarna var från början enorma apparater som var tunga och otympliga, vilket har förändrats med åren, och både design och funktion har gjort enorma framsteg. Det är otänkbart att tänka sig ett hem utan dammsugare idag, och de flesta nya dammsugare är små, effektiva och smidiga. Men det är först nyligen som standardkonceptet, det vill säga en eldriven apparat som pluggas in i ett eluttag och samlar upp damm och smuts i en påse som måste bytas ut med jämna mellanrum, börjar få ordentlig konkurrens.

Nu kan man faktiskt dammsuga utan att slippa besväret med fulla dammsugarpåsar och sladdar som antingen är för korta eller som trasslar in sig runt möbler. Möjligheten finns också att själv inte manuellt utföra själva dammsugningen, utan låta en robotdammsugare göra jobbet medan man sysslar med roligare saker. Vi ska kika lite närmare på de tre uppstickarna: påslös dammsugare, sladdlös dammsugare och så klart den omtalade robotdammsugaren.

Påslös dammsugare

Borta är bekymren som uppstår vid påsbyte i dammsugaren. Få saker är så irriterande som att upptäcka att dammsugarpåsarna är slut när dammsugaren knappt suger och gästerna kommer om en timme. På marknaden finns idag en hel del dammsugare utan påse. Påslösa dammsugare har ett filter som rengör luften som sugs in. Filtret är tvättbart och mycket hållbart, det beräknas ofta kunna hålla hela dammsugarens livstid. Damm, hårstrån och smuts samlas upp i en behållare, som enkelt töms på sitt innehåll. 

I vår butik hittar du flera utvalda påslösa dammsugare från det populära varumärket Dyson, som är störst i Europa på dammsugare och som dessutom var först ute med att ta fram en påslös dammsugare.

Sladdlös dammsugare

Batteridrivna dammsugare utan sladd har funnits på marknaden ett tag nu, och de är generellt sett också påslösa. Genom att dammsugaren står på laddning i en laddningsstation när den inte används garanteras att batteritiden alltid är högsta möjliga. Bland sladdlösa dammsugare har skaftdammsugare har blivit vanliga i framförallt många kök, även om flera av skaftdammsugarna klarar av att dammsuga hela hemmet på en laddning. Vissa skaftdammsugare kan även förvandlas till handdammsugare.

Varianten handdammsugare har blivit en populär hjälpreda i många hem, och är praktisk för att nå svåråtkomliga ytor, till exempel hyllor och dörrkarmar som är högt upp eller utrymmen dit man måste sträcka sig. Handdammsugare är lätta och smidiga, och är mindre slitsamma för kroppen eftersom man inte måste hantera ett långt och otympligt skaft.

Robotdammsugare

En robotdammsugare (som blev årets julklapp förra året) är en dammsugare som inte kräver styrning av en mänsklig hand. Med hjälp av laserteknik eller andra sensorer bedömer robotdammsugaren själv rummets storlek och planerar sin egen väg för att täcka hela den önskade golvytan samtidigt som den väjer för möbler. Dammsugaren sköter sig själv och samlar smuts och damm i en behållare som lätt kan tömmas. För de flesta robotdammsugare är inte ojämnheter på golvet som sladdar, trösklar eller mattor något problem.

Vissa dammsugare, som den här från Samsung, programmeras lätt via en display på dammsugaren. Men det finns även de som styrs trådlöst, till exempel den här dammsugaren från Neato. Neato BotVac Connected styrs genom en app uppkopplad till ditt wifi, där du kan planera och schemalägga dammsugarens rutt och få aviseringar om städningens status. I praktiken betyder det att du kan dammsuga från jobbet eller bussen, och komma hem till ett städat golv. Underbart, eller hur?

Här hittar du samtliga dammsugare i vår butik.