Vad betyder tvättsymbolerna?

2017-05-10

Kämpar du också med att tolka symbolerna på tvättrådslappen? Du är inte ensam. Några av symbolerna talar för sig själva medan andra är ungefär lika lättlästa som hieroglyfer. Tvättrådslappen är menat som en hjälp - men vad hjälper det när den är omöjlig att tyda. Här får du en snabb genomgång av de vanligaste symbolerna.

vask.jpg

 

De blå symbolerna ovanför har alla någonting med tvättmaskinen att göra. De första tre illustrerar hur skonsamt du ska tvätta kläderna:

Inget streck betyder normal tvätt

Ett streck betyder skonsam tvätt med mer vatten och färre trumrörelser

Två streck betyder extra skonsamt - t.ex. ull

Siffrorna indikerar den temperatur som kläderna tål att tvättas i. Kläder som är märkta med 60 går alltså lika bra att tvätta i 30 grader, men inte tvärtom.En hand i vattnet betyder att kläderna ska tvättas för hand, medan krysset betyder att kläderna inte ska tvättas i vatten överhuvudtaget.

 

blegning-1.jpg

Om du ska bleka dina kläder är det dessa triangelformade symboler du ska hålla utkik efter. Är triangeln vit kan du använda alla typer av blekmedel. Om triangeln har två diagonala streck kan du gärna bleka plagget, men bör inte använda klor. Den fyllda triangeln med ett kryss rakt igenom indikerar att du inte bör bleka plagget överhuvudtaget.

 

trretumbling.jpg

Torktumlarsymbolerna är fyrkantiga med en cirkel inuti. En tom cirkel betyder att kläderna kan torkas som vanligt i torktumlaren. Antalet prickar indikerar vilken temperatur plaggen bör torkas i:

 

En prick betyder låg temperatur

Två prickar betyder mellantemperatur

Tre prickar betyder hög temperatur

Om cirkeln är helt svart ska kläderna torkas utan värme. Precis som hos tvättmaskinssymbolerna visar antalet streck under fyrkanten hur skonsamt du bör torka kläderna:

 

Ett streck betyder att kläderna ska torkas skonsamt

Två streck kräver en mycket skonsam torkning, ofta behövs ett specialprogram

 Om fyrkanten är överkryssad betyder det att kläderna inte bör torkas i torktumlaren alls.

 

Trresnor.jpg

Även dessa torksymboler är fyrkantiga men har ingen cirkel i mitten. Och de talar om hur kläderna ska torkas då det inte används en torktumlare.Den första symbolen betyder att kläderna ska hängas upp vid torkning, t.ex. på en tvättlina eller en torkställning.

 

Symbolen med de tre lodräta strecken betyder att kläderna ska hänga och dropptorka, medan det vågräta strecket betyder att plagget ska torka liggandes, ev. på en handduk. Två diagonala streck betyder att plaggen ska torkas i skuggan.

 

Symbolen med kläderna som vrids indikerar att du inte bör vrida ur vattnet ur kläderna. Symbolen med ett kryss betyder att kläderna inte ska torkas.

 

Renserimrkning.jpg

Kemtvättssymbolerna är anvisningar som berättar för din kemtvätt vilka vätskor eller medel de bör använda till kläderna.

 

A - Alla kemtvättmedel kan användas

P - Alla kemtvättmedel kan användas förutom Trichloroethylen

F - Tål enbart Petroleumbaserade kemtvättmedel

 Om det är ett streck nere till vänster ska kläderna tvättas under kort tid. Är strecket överst till vänster ska kläderna tvättas vid låg fuktighet. Ett streck nere till höger betyder låg värme och ett streck överst till höger betyder ingen ånga. Den sista symbolen, där cirkeln har ett kryss i mitten, betyder att kläderna inte tål kemtvätt.

 

Strygning.jpg

 

Dessa symboler berättar hur du ska stryka dina kläder. Är strykjärnet tomt kan plagget strykas vid alla temperaturer och du kan även ångtorka det. Precis som när det gäller torktumlarsymbolerna visar antalet prickar vilken temperatur kläderna ska strykas vid:

 

En prick betyder låg temperatur

Två betyder mellantemperatur

Tre betyder hög temperatur

Strykjärnet med ett kryss över och tre streck i botten betyder att du inte bör ångtorka kläderna. Klädesplagg som är märkta med ett överkryssat strykjärn bör inte strykas överhuvudtaget.

 

Har du lite bättre koll på symbolerna nu? Vi hoppas och tror att vi med detta gjort det lite enklare för dig at utläsa vilka tvättråd som gäller nästa gång du ska tvätta ett nytt klädesplagg. Det kan också vara till hjälp när du står i butiken och ser att en kjol eller skjorta inte kan tvättas så enkelt som man kan tro.