Våra bästa grilltips

2016-05-20

Det råder inga tvivel om saken – 2016 års grillsäsong är här! Vi gissar att många grillar har dammats av och lyfts fram ur förrådet de senaste dagarna. Söker du lite nya tips inför sommarens ljuvliga grillkvällar? Varsågod och ta för dig.

Stekhäll eller grill?

Går du i tankarna att investera i ditt grillkök och funderar på om du ska välja en traditionell grill eller stekhäll? Grillar vet de flesta hur man använder, men många är obekanta med stekhällar. Här kommer några snabba fakta om hällar:

En stekhäll – till exempel hällar från Muurikka i vårt sortiment – är som en big size stekpanna. De är toppen för att laga mat till många personer. Stekhällarna kan användas över en gasolbrännare eller direkt över öppen eld, och ger oavsett en riktigt bra stekyta. Till skillnad från när man grillar så osar det mycket mindre från en stekhäll. Det är dessutom lätt att kontrollera värmen i stekhällen eftersom man kan flytta maten längre in mot mitten (där det är varmast) eller ut mot kanterna. Vad många uppskattar med stekhällar är att all saft från det man steker inte rinner bort utan samlas i pannan och man tar på så vis tillvara på råvarornas naturliga smak.

Så fixar du köttet

Om du någon gång varit på en riktigt bra köttrestaurang så kanske du har sett att skivorna av kött ofta är lite tjockare än det kött du kan köpa färdigskivat i butiken. En tjockare skiva tål att ligga på grillen extra länge utan att bli torr, och det hjälper dig att få till en bättre yta. Om du planerar en grillkväll så rekommenderar vi att du går en sväng förbi köttdisken i din butik och ber att få lite tjockare skivor.

Ett annat trick är att låta köttet ligga framme en stund (men inte för länge) innan du grillar. Rumstempererat kött grillas jämnare, och kallt kött kan börja koka snarare än stekas. Salta köttbiten ordentligt innan du lägger den på grillen. Det är kanske inte det mest medicinskt korrekta rådet men saltet hjälper till att ge den fina, lite krispiga ytan på köttet. Grillen i sig måste vara varm, riktigt varm, för att ge en bra grillyta. Du ska inte kunna vara nära grillen med bara händer, så se till att använda en grilltång och kanske till och med en grillvante.

Grilla vegetariskt

Är du en av dem som inte riktigt har fått kläm på hur man kan grilla vegetariskt? Många grönsaker blir godast genom att inte grillas längre än ett par minuter, annars kan de förlora sin krispighet. Bra tips på grönsaker att grilla: majs, zucchini, lök, svamp, paprika och aubergine. Grilla på grillspett eller i större bitar/skivor direkt på grillen. Portobellosvamp kan grillas hel, och extra smarrigt blir det om man fyller den med fetaost och kryddor och packar in den i grillfolie. Har ni vegetarianer i sällskapet så tänk på att hålla en bit av grillen fri från kött för att vara alla till lags.

Har du inte vågat prova mirakelosten som går under namnet halloumi? Du har inte en sekund att förlora! Denna ost med ursprung från Cypern är hur god som helst att grilla (steka också, för den delen, rå är den inte alls lika spännande). Uppvärmd och grillad får osten en krispig yta och en härlig konsistens som gnisslar lite mellan tänderna. Smaken är salt och osten behöver sällan kryddas utan fungerar utmärkt som den är. 

Enklaste såsen

Det här är en riktigt snabblagad och smarrig sås som passar perfekt som tillbehör till grillat. Blanda crème fraiche, pressad vitlök, strimlade soltorkade tomater, riven parmesanost, salt och peppar. Mixa allt med stavmixer. Voilà!

Här hittar du vårt sortiment av sommarens bästa grillar, stekhällar, rökugnar och grilltillbehör. 

Läs mer om Muurikka här.

Foto: Michael Stern