Bamix

År 1950 uppfann den schweiziske ingenjören Roger Perrinjaquet en apparat, som patenterades den 6 mars 1950 under avsnittet handhållna apparater. Applikationen beskrev världens första stavmixer (eller trollstav). Hans önskan var att arbeta med denna apparat direkt i pannor på spisen. Han kallade den nya apparaten Bamix, en förkortning av de franska orden battre et mixer (engelska: beat and mix).

Utan att ha investerare sålde Perrinjaquet patenträttigheterna 1954 till ESGE Werner Spingler KG, som grundades 1953, som ursprungligen tillverkade cykelställ, elektriska köksknivar, klockor och små elmotorer. I slutet av året producerade företaget de första trollstavsblandarna. 1957 bytte företaget namn till ESGE Gschwend + Spingler KG. Produktsortimentet utökades till att omfatta handhållna dammsugare, citrusjuicer och brödrostar. I slutet av 1950-talet lanserade företaget tillverkningen av de första handhållna blandarna i serien. I början av 1960-talet öppnades flera produktionsanläggningar, inklusive företagets nuvarande huvudkontor i Mettlen, i kantonen Thurgau. Under denna period uppgick den dagliga produktionen till 250 mixers. 1963 kollapsade försäljningen av Bamix helt i Tyskland.1964 sålde grundarna Spingler och Gschwend sitt företag till det amerikanska konglomeratet General Electric. Amerikanerna planerade att omstrukturera gruppen och stängde alla produktionsanläggningar utom platserna i Mettlen, Schweiz och Neuffen, Tyskland. 

Trots förbättrade försäljningssiffror från och med 1967 beslutade General Electric att sälja företaget 1971. Som den största köparen av Bamix livsmedelsförädlare köpte Walter Bodart från Belgien produktionsbolaget i Schweiz med alla rättigheter för Bamix och ESGE Zauberstab och införde en strategi baserad på kvalitet och en enda produkt. ESGE AG i Mettlen blev den enda produktionsanläggningen för Bamix. I 1983 nådde den dagliga produktionen 1.600 enheter. 1986 gick Bodart med på ett management buyout och sålde ESGE AG till Valentin Gunsch (finans), Max Rüttimann (teknik) och Werner Stahl (marknadsföring). År 2002 sålde Gunsch, Rüttimann och Stahl gruppen till Hans Jud och Erich Eigenmann. Eigenmann var VD för ESGE AG från och med den 1 oktober 2002. Sedan dess har fokus legat på kvalitet, varumärke och uppbyggnad av nya marknader för att täcka alla relevanta distributionskanaler på marknaderna. Från och med 2010 är produktionskapaciteten 2 000 mixers per dag. 1 april 2019 började Martin Schmied som VD för ESGE AG.