Iittala

Om Iittala

Iittala har, sedan 1881, varit dedikerade att inspiera till en bättre vardag. Det som startade som ett glasbruk i lilla byn Iittala i Finland, har nu vuxit till ett internationellt känt varumärke som har spelat en betydande roll i att definiera den nordiska livsstilen.

Våra rötter är djupt rotade i Finland och det är de nordiska värderingarna som vägleder oss. I nästan ett och ett halft århundrande har våra grundvärderingar hjälpt oss att skapa balanserad, progressiv och väsentlig design. 

I våra tidiga år producerade vi glas genom glasblåsning och pressning enligt kontinentala standardmallar. I början av 1900-talet var vi en av de första företagen i världen att gå från eleganta middagsserviser till porslin som kombinerade funktion och form med progressiv nordisk design.

Vårt stora genombrott kom först i modernismens och funktionalismens tidiga år, på 1930- och 1940-talet. Våra, idag, legendariska samarbeten med designpionjärer som Alvar och Aino Aalto, Kaj Franck och Tapio Wirkkala har varit med och format vår designfilosofi: att skapa objekt som genom sin progressiva och funktionella, men samtidigt estetiskt tilltalande design, blir tidlösa och något vi aldrig kommer att kasta bort. Vi tror att bra design alltid är skapat utifrån omtanke och funktion och är tillgänglig för alla.