Ny energimärkning

 • energimärkning-topbanner.png

 • En ny generation energimärkning från 2021

  Vitvarorna är de maskiner i hemmet där vi verkligen kan göra skillnad för vår energiåtgång och det kan skilja många hundralappar per år att välja rätt maskin och givetvis rätt elavtal. Läs gärna mer om energimärkningen på Energimyndighetens hemsida. EU-länderna har beslutat att energimärkningen med skalan A+++ till D har ändrats och ersatts av skalan A till G. Den nya etiketten gäller för ett flertal produkter från år 2021 och framåt.

  Dessa vitvarukategorier fick ny märkning 2021: kylar, frysar, vinkylar, diskmaskiner, tvättmaskiner, kombitvättar. Det innebär att de ibland ser ut som att de flyttat ner på skalan, men det beror inte på att de blivit mindre energieffektiva utan att skalan har blivit längre och ger plats för ännu mer innovation inom energieffektivitet.

  ny-energi-ettiket.png

  Varför byts energimärkningen?

  Energimärkningen har hjälpt till att driva på utvecklingen av energieffektiva produkter med bra resultat i snart 25 år.

  På den nya etiketten kommer skalan att ändras till A-G istället för A+++- G.

  Att man behöver ändra skalan beror på att produkter, tack vare kraven på ekodesign och energimärkning, blivit allt mer effektiva och att den nuvarande energimärkningsskalan på så vis slagit i taket.

  Undersökningar visar att konsumenter är mer benägna att välja en mer energieffektiv klass på produkten om den har en annan bokstav jämfört med om det bara skiljer ett par plustecken, detta eftersom de upplever skillnaden mellan A och B som större än skillnaden mellan A+++ och A++.

  Med en ny etikett kan energimärkningen fortsätta att driva på produktutvecklingen och hjälpa konsumenter att jämföra och göra välgrundade och energismarta val.

   

  Först ut med nya energimärkningen

  Först ut att få den nya energimärkningen är några av de produktgrupper som har haft energimärkning allra längst.

   

  Produktgrupper som får ny energimärkning

   

   

  A_höger.pngB_höger.pngC_höger.pngD_höger.pngE_höger.pngF_höger.pngG_höger.png