Ny energimärkning

 • En ny generation energimärkning från 2021

  EU-länderna har beslutat att energimärkningen med skalan A+++ till G ska ändras och ersättas av skalan A till G. Färgerna på pilarna kommer vara de samma. Den nya etiketten införs för ett flertal produkter från år 2021.

   

  ny_energimarkning.png

   

  Bild: Exempel på etikett för kylar och frysar för hushåll. Till vänster är energimärkningen som den ser ut idag. Till höger är ett exempel på hur energimärkningen kan se ut från mars 2021.

   

  EU-länderna har gemensamt beslutat att den nuvarande energimärkningen med pilar från grönt till rött och skalan A+++ till G allteftersom ska ändras och ersättas av skalan A till G. Färgerna på pilarna kommer vara de samma.

   

  Varför byts energimärkningen?

  Energimärkningen har hjälpt till att driva på utvecklingen av energieffektiva produkter med bra resultat i snart 25 år.

  På den nya etiketten kommer skalan att ändras till A-G istället för A+++- G.

  Att man behöver ändra skalan beror på att produkter, tack vare kraven på ekodesign och energimärkning, blivit allt mer effektiva och att den nuvarande energimärkningsskalan på så vis slagit i taket.

  Undersökningar visar att konsumenter är mer benägna att välja en mer energieffektiv klass på produkten om den har en annan bokstav jämfört med om det bara skiljer ett par plustecken, detta eftersom de upplever skillnaden mellan A och B som större än skillnaden mellan A+++ och A++.

  Med en ny etikett kan energimärkningen fortsätta att driva på produktutvecklingen och hjälpa konsumenter att jämföra och göra välgrundade och energismarta val.

   

  Först ut med nya energimärkningen

  Först ut att få den nya energimärkningen är några av de produktgrupper som har haft energimärkning allra längst.

   

  Produktgrupper som får ny energimärkning

   

   

  A_höger.pngB_höger.pngC_höger.pngD_höger.pngE_höger.pngF_höger.pngG_höger.png