8 tips för smartare maskindisk

2016-04-14

Många skulle nog säga att ett liv utan diskmaskin är otänkbart. Diskmaskinen är dessutom en vitvara som är snäll mot miljön, om den används på rätt sätt. Här tipsar vi om hur du använder diskmaskinen smidigt och effektivt.

1. Upphöjd diskmaskin

En varm rekommendation om du håller på och planerar ett nytt kök: placera diskmaskinen upphöjd, i bänkhöjd, så får du en bekvämare arbetsställning. Du slipper böja dig ner för att plocka i och ur maskinen. Optimalt för dig med ryggbesvär, och för alla andra också, för den delen. Under diskmaskinen kan du med fördel installera en låda för skrymmande köksredskap som inte används så ofta.

2. Dubbla diskmaskiner

Går det åt mycket disk hemma? Om du har plats så är det en god idé att installera två diskmaskiner. Då behöver disken aldrig samlas på hög, utan diskmaskinerna kan avlösa varandra i arbetet. Försök se till att det alltid är ren disk i den ena och smutsig i den andra. I många fall behöver du aldrig plocka in porslinet i skåpen, utan bara låta det vandra mellan diskmaskinerna.

3. Markera med magneter

Oavsett om du har en eller två diskmaskiner är det smart att skaffa magneter som kan fästas på maskinen för att indikera om disken är ren eller smutsig. Det räcker med en grön och en röd magnet, men det finns också de med text, till exempel CLEAN och DIRTY. Smidigt för alla i hemmet och minimerar risken för ihopblandning av ren och smutsig disk. Vänd magneten (om den är dubbelsidig) eller byt ut den mot röd/SMUTSIG när du har tömt maskinen, och vice versa när du sätter igång den.

4. Undvik att handdiska

Ja, det är sant. Det går åt mindre vatten och energi om du diskar i diskmaskin (förutsatt att du inte sköljer av disken först). Handdisk kräver upp till tio gånger så mycket vatten som vid maskindisk, och diskmaskinen värmer upp vattnet mer effektivt. Använd din diskmaskin så mycket som möjligt, är vårt bästa råd. Men tänk på att vissa typer av material, till exempel aluminium, gjutjärn och vissa plaster, inte tål att diskas i maskin.

5. Skölj inte disken

Om du kör diskmaskinen någorlunda ofta, minst varannan dag, så behöver du inte skölja disken. Det räcker om du skrapar av matrester innan disken sätts in i maskinen, det kommer att bli rent ändå. Det går åt mycket vatten och energi i onödan för att skölja disken.

6. Kör bara fulla maskiner

Spara energi och vattenförbrukning genom att bara köra igång diskmaskinen när den är helt full. Om du funderar på att köpa en ny diskmaskin, välj inte en som är större än du behöver. Se hellre till att du fyller diskmaskinen på ett par dagar, än att den rymmer så mycket som möjligt.

7. Lasta diskmaskinen rätt

Bestick ska stå fritt och med handtaget neråt för att bli rena. Bland gafflar och skedar för bästa resultat. Vassa knivar bör dock placeras med spetsen neråt, för att undvika skador (riktigt fina knivar bör dock handdiskas för att inte ta skada av maskindisken). Muggar, koppar, glas och skålar ska stå upp och ner för att undvika att vatten samlas i dem.

8. Mer än bara porslin

Det går fint att diska även disktrasor, diskborstar, rakhyvlar, linsfodral och olika sorters leksaker (som tål vatten, givetvis) i diskmaskinen. Vi tror inte att bataljonen med stormtroopers på bilden har något emot en rejäl rengöring, för hur skulle de annars kunna hålla sin rustning så skinande vit?

I vår butik finns ett brett urval diskmaskiner i olika storlekar, design och prisklasser.

Foto: Jim Bauer