Citron gör underverk i diskmaskinen

2016-02-08

Visste du att citron kan användas som uppfräschare i diskmaskinen?

En citrusfrukt med multifunktion

Citron kan användas till mycket. Som uppfriskande ingrediens i vatten, saft eller te, eller smakhöjare i olika sorters mat. Vad skulle räkmackan vara utan tillhörande citronklyfta? Hur skulle guacamolen smaka utan den syrliga citronsaften? Glöm inte heller den obligatoriska citronklyftan efter tequilan … Men citron har fler användningsområden än att smaksätta man och dryck. Till exempel kan en använd citron med fördel användas i diskmaskinen.

Citron i diskmaskinen, hur då?

Vad många inte känner till är att citron kan användas som uppfräschare i diskmaskinen. Det går bra med citron i flera olika former: skalet från en pressad citron, en använd citronklyfta, eller en helt ny citron som delas på mitten eller i klyftor. Lägg citronhalvan eller citronklyftan i bestickkorgen eller kläm fast på något annat bra ställe i diskmaskinen. Se bara till så att citronen inte kan lossna och fara omkring under diskningen. Sätt sen igång diskmaskinen med maskindiskmedel som vanligt. 

Ett fräscht resultat

Med hjälp av citron i diskmaskinen kommer både din disk och själva maskinen att bli fräschare. När du öppnar luckan möts du av en svag doft av citron. Använd citron regelbundet så hålls diskmaskinen ren och fräsch. Genom att återanvända en redan förbrukad citron tar du tillvara på alla citronens goda egenskaper på ett effektivt sätt. Det är både miljövänligt och smart!

Skinande rent i mikrovågsugnen

Ta en skål som tål att köras i mikrovågsugn och fyll den till hälften med vatten. Lägg i en halv citron eller pressa i citronsaft, och kör på full effekt i någon minut. Då löses smuts upp i mikrovågsugnen och går lätt att torka ur. Perfekt sätt att hålla mikron fräsch.

Naturlig rengöring

Citron har antibakteriella egenskaper och är effektivt mot beläggningar av kalk och smuts, det är därför det fungerar så bra till dina vitvaror. Men citron kan också användas till andra sorters rengöring. Istället för att köpa in kemiska rengöringsmedel kan vanlig citron fungera fint att användas till rengöring av ytor i hemmet. Citronvatten fungerar utmärkt som daglig rengöring i kök och badrum. Tillsammans med bikarbonat kan den användas mot ännu tuffare smuts.

Citron är bra för kroppen

Inte nog med det, citron är dessutom en frukt som är rik på vitaminer, mineraler och andra ämnen som på olika sätt är bra för kroppen. Citron sägs bland annat ha följande goda egenskaper: 

  • uppiggande
  • motverkar sötsug
  • ger bättre andedräkt
  • bidrar till en bättre hy och motverkar hudproblem
  • bra för levern och matsmältningen
  • minskar risken att bli magsjuk
  • stärker immunförsvaret och motverkar inflammationer
  • avgiftar kroppen

Här hittar du vårt sortiment av diskmaskiner