Muurikka tar plats i vårt sortiment

2016-03-23

Längtar du till sommaren? Har det börjat klia i grillnerverna och går du och väntar på att det ska bli varmare? Än är det lite för tidigt att påbörja grillsäsongen, men vi vill bjuda på en somrig teaser.

En riktig grillmästare

Vi är glada att kunna meddela att vi från och med nu börjar sälja produkter från Muurikka. Muurikka är en omtyckt och väletablerad finsk tillverkare av högkvalitativa köksredskap, känd för sina produkter inom grillning och rökning för matlagning utomhus. Hos oss kommer du att hitta större och mindre stekhällar, olika sorters gasolbrännare, rökugnar och diverse tillbehör.

Muurikka har från allra första början satsat på att skapa oförglömliga upplevelser, där maten visserligen är viktig, men bara en pusselbit i det stora hela. Det sociala umgänget, stämningen och själva helhetsupplevelsen är lika viktiga. Och vem kan inte hålla med om att det är något speciellt med att äta och umgås utomhus under ljusa sommarkvällar?

Det började med ett sug efter plättar

Ordet Muurikka betyder egentligen ingenting, även om det förknippas med det finlandssvenska ordet murbottenpanna, som är just en stekhäll som används över öppen eld. Även om Muurikka är ett varumärke så har själva ordet Muurikka på många håll blivit synonymt med en stekhäll (även kallat grillhäll eller stekbord), ungefär som varumärket Keso har blivit den allmänna benämningen på den typen av färskost. 

Vi har ett sug efter plättar att tacka för att den första Muurikkan såg dagens ljus i Finland på 70-talet. Mikko Kahelin kände sig en dag extremt sugen på plättar, men hade inget bra köksredskap att tillaga dem i. Det enda han hade var en gammal gryta. Men eftersom plättsuget var enormt så bad han sin vän Reijo Sistonen om hjälp med att klyva grytan på mitten, för att göra om den till plättlagg. 

Sistonen hade dock ett annat förslag. Han jobbade med att tillverka cisterner till bensinmackar, så han tog ett par överblivna bitar av varmvalsat stål och svetsade ihop dem till en stekhäll. Stekhällen blev genast populär i både Kahelins och Sistonens familjer, och det dröjde inte länge förrän fler och fler intresserade sig för stekhällen och den kunde börja säljas i större omfattning.

Kvalitet och tradition

Produkterna från Muurikka håller hög kvalitet och blir bara bättre ju mer de används. Designen är rustik och tålig, och produkterna är i princip uteslutande tillverkade av av stål och trä. Muurikka har något för alla smaker, både för den som trivs bäst hemma i trädgården och den som älskar ett aktivt friluftsliv. Med riktigt bra utrustning kan det sällan bli fel, oavsett om du är grillexpert sedan tidigare eller nyss har funnit ett nytt intresse.

Stekhällar

Muurikkas stekhällar är tillverkade av 100% varmvalsat stål och kan användas antingen över en gasolbrännare eller över öppen eld. Stekhällarna finns i olika storlekar och de större varianterna på 58 och 78 cm i diameter passar perfekt när man är ett lite större gäng. Säg det som inte kan tillagas på en stekhäll: fisk, svamp, grönsaker, tunnbröd, grillspett, råstekt potatis, skaldjur, korv, kyckling, wok eller pytt som kan varieras i all oändlighet … listan kan bli hur lång som helst.

Rökugnar

Rökugnarna är specialtillverkade för att på ett enkelt sätt tillaga rökt kött, fisk eller grönsaker. Den rökta smaken kommer från så kallade rökspån som läggs i ugnen, och utan rökspånen fungerar elrökarna som en vanlig grill. Kött och fisk som tillagats i Muurikkas rökugnar får en smak som är förvillande lik den genuina röksmaken från riktiga rökeri. Rökarna är eldrivna, men kan också användas över gasolbrännare eller öppen eld.

Ernst Kirchsteiger gillar Muurikka

Ernst använder flitigt sin stekhäll från Muurikka när han lagar mat i programmet ”Ernst i Toscana”. Vill ni få lite tips på hur en stekhäll från Muurikka kan användas och inspiration till recept och nya smaker, så rekommenderar vi dessa två gemytliga klipp som smittar av sig med sin sommarkänsla.

Ernst lagar toscansk omelett
Ernst lagar saltimbocca

Med hopp om att sommaren och grillsäsongen snart är här!

Här hittar du alla produkter från Muurikka i vårt sortiment.