Städa ugnen enkelt och naturligt

2016-08-19

Dags att rengöra ugnen? Det behöver inte bli ett heldagsprojekt, och det måste inte innebära miljöskadliga kemikalier. Du kommer långt med såpa, bikarbonat och ättika.

Ugnsrengöring utan gifter

Skaver det dåliga samvetet att du inte städar ugnen tillräckligt ofta? Du är inte ensam. I många hem blir projektet ugnsrengöring något man går och drar på så länge som möjligt, vilket inte direkt gör uppgiften enklare när man väl kryper till korset. Fastbrända matrester och matfett kan bli en mardröm, så det bästa tipset är att städa ugnen lite oftare. Det beror såklart på hur mycket du använder den, men en genomsnittlig ugn används ett par gånger i veckan och då behöver den rengöras grundligt varannan månad.

Det finns en mängd olika rengöringsmedel för ugnar. De fyller för det mesta sitt syfte, men de är samtidigt tillverkade på kemisk väg och bidrar till att släppa ut skadliga ämnen i naturen. Vissa menar att starka rengöringsmedel är dåliga för hälsan, så det tryggaste är att undvika det om du kan. Är det riktigt illa ställt kan du behöva ta till den utvägen, men genom att hålla efter ugnen regelbundet kan du komma undan både billigare och mer miljövänligt. 

Ugnar som rengör sig själv

Vissa nyare ugnsmodeller har funktioner för självrengöring som gör att du inte behöver lägga lika mycket tid och kraft på manuell rengöring. Till exempel har en del ugnar, bland annat den här från Siemens och den här från Bosch, en så kallad EcoClean-beläggning som automatiskt absorberar fett, vilket gör att ugnen håller sig ren utan större rengöringsinsatser. Det räcker att torka ur den då och då med en fuktig trasa eller svamp och eventuellt lite diskmedel eller såpa. 

Andra ugnar har ett inbyggt rengöringssystem som genom så kallad pyrolysteknik effektivt omvandlar matresterna till aska. Det här är en väldigt användarvänlig funktion som vi varmt kan rekommendera om du funderar på att köpa en ny ugn. Självrengöringen aktiveras genom en enkel knapptryckning och ugnen värmer upp sig själv till mycket höga temperaturer, vilket förbränner kvarvarande rester i ugnen till aska. Askan torkas lätt ur med en fuktig trasa, vilket underlättar den manuella rengöringen märkbart. Ugnar som är utrustade med pyrolys är till exempel den här från Electrolux, den här från AEG och den här från Whirlpool.

Hur gör man rent ugnen?

Gör det till en vana att torka ur ugnen efter du har använt den (när den har svalnat), så undviker du det värsta. Om du märker att det stänker eller droppar i ugnen när du använder den så kan du skydda den med ugnsfolie, antingen genom att lägga ett lager på botten eller täcka ugnsformen.

Följande produkter är bra att alltid ha hemma:
Såpa
Ättika
Vinäger
Bikarbonat
Hushållssvampar
Svinto/stålull

Rengöra ugnen

Att städa inuti själva ugnen kan vara en utmaning och kräver lite akrobatiska övningar. Men oavsett hur smutsig ugnen är så går det att få rent, det krävs bara en god stunds envishet. Ibland kan det behövas hjälp av en skrapa, till exempel en så kallad glashällsskrapa, för att få bort de riktigt tuffa fastbrända matresterna. Men var försiktig så att du inte repar emaljen! Vi föreslår två olika naturliga metoder för ugnsrengöring, som är bra mycket mer miljövänliga än kemiska rengöringsmedel. Observera att du kan behöva göra om rengöringen flera gånger, och det kan behövas lite mer intensivt gnuggande (men lite extra armträning kan väl inte skada?).

Vår rekommendation är att börja med såpa. Såpa är skonsamt mot miljön och en effektiv medhjälpare i hemmet. Gör så här: Ta ut alla galler och plåtar ur ugnen. Smörj in hela ugnen med koncentrerad såpa och sätt ugnen på 125°. När såpan börjar bubbla, stäng av ugnen och låt den svalna. När ugnen är sval, torka ur med en svamp. Detta bör lösa upp den mesta smutsen i ugnen.

Ett annat tips att prova bikarbonat och vinäger eller ättika. Gör så här: Blanda några matskedar bikarbonat med lite vatten i en skål till en halvtjock pasta. Täck ugnen så gott det går med pastan och låt verka några timmar, gärna över natten. Torka sedan ur ugnen med en fuktig trasa eller svamp. Därefter blandar du vinäger/ättika med vatten i en sprayflaska. Spraya över hela ugnen, bli inte förvånad om det börjar fräsa och skumma – det är ättikan som reagerar med resterna av bikarbonatet. Torka ur på nytt. Om du vill kan du hetta upp ugnen efteråt för att bränna bort lukten av ättika.

Rengöra ugnsluckan

Ugnsluckan är ett lurigt ställe att få rent. Om du rengör ugnen med såpa enligt instruktionen ovan, smörj in luckan samtidigt. Du kan även använda samma metod med bikarbonat som för ugnen, fast låt det bara verka i en halvtimme innan du torkar bort pastan. Här kan det behövas ett ihärdigt gnidande för att verkligen få bort inbrända fläckar. Om ugnsluckan är riktigt smutsig så prova att attackera med en hällskrapa, men akta så att du inte repar glaset.

Rengöra ugnsgallret

För att lösa upp inbrända fläckar är det hjälpsamt att låta gallret ligga i hett vatten utblandat med såpa eller diskmedel i några timmar före rengöring, om det behövs låt det stå över natten. Får det inte plats i vasken eller i en plåt så kan man lägga det i badkaret. Metoden med upphettad såpa kan rekommenderas även till gallret, så smörj in gallret och låt det ”åka med” när du rengör ugnen. Gnugga rent med en svamp. Gallret tål mycket, så om det är riktigt illa kan du gå loss med stålull.

Rengöra ugnsplåtar

Diska plåtarna direkt efter användning, och låt inte fett bränna fast genom att hettas upp flera gånger. Har det bildats fastbrända oljerester på plåtarna kan du behöva ta i med hårdhandskarna. Då kan de behandlas på samma sätt som ugnen, genom att smörjas in med såpa, ställas in i ugnen och hettas upp till 125° tills det börjar bubbla. Hjälper inte detta kan du prova en behandling med bikarbonat och ättika, och komplettera med stålull på de riktigt brända områdena.

Letar du efter en ny ugn? Här kommer du till butiken.