Strumpmysteriet – var försvinner strumporna i tvätten?

2016-02-15

Vi har alla varit med om det. Vissa blir drabbade oftare än andra. Det råder delade meningar om vad det beror på, men faktumet kvarstår: strumpor försvinner i tvätten.

Ett universellt fenomen

Det är inte en myt, det finns alldeles för många bevis. Hur många gånger har man inte stått där med tre udda strumpor? Är det verkligen ett problem, kanske någon frågar sig. Men låt säga att var och en av oss tappar bort fyra strumpor om året. I Sverige är vi cirka nio miljoner människor, vilket betyder att 36 miljoner strumpor försvinner årligen. I tomma intet. Kan inte det anses vara ett problem?

Vart tar strumporna vägen?

Många har forskat kring de mysterium som omger udda strumpor. Finns det osynliga varelser i tvättmaskinen som äter strumpor? Är det svarta hål som slumpmässigt slukar strumpor och skickar ut dem i en annan galax, där det nu svävar miljontals udda strumpor i tyngdlöst tillstånd? Eller är det våra hustomtar som spelar oss ett spratt? Kanske är mysteriet det omvända, att det tillkommer udda strumpor i våra tvättstugor. Men var kommer i så fall de ifrån? Oavsett vilket så har ingen hittills lyckats komma fram till ett resultat. I Finland försökte man sätta spårsändare på strumporna, för att se var de tog vägen. Andra har helt enkelt gått över till att ha en och samma färg och modell på sina strumpor.

Vitvarudetektiven tar sig an fallet

På Vitvaruexperten är vi inte bara experter, vid behov är vi även detektiver. Och det här mysteriet kunde vi inte låta bli att försöka lösa. Vissa hävdar att strumpmysteriet måste vara en konspiration. Att tillverkarna av tvättmaskiner på något vis är i maskopi med stumptillverkarna. Har de gått ihop för att systematiskt stjäla våra strumpor och tvinga oss att köpa nya? Men trots vårt idoga grävande har vi inte kunnat hitta något eventuellt samband mellan strump- och tvättmaskinstillverkarna, eller någon annan orsak som gör att stumporna oförklarligt försvinner någonstans på vägen till och från tvättstugan. 

Vårt bidrag till det olösta mysteriet

Kanske måste vi acceptera att strumpmysteriet aldrig kommer att lösas. Åtminstone kan inte vi på Vitvaruexperten ge ett svar på exakt var strumporna tar vägen. Men vi har en lösning på hur man kan förhindra att strumpor försvinner. Skaffa en tvättpåse där alla strumpor stoppas direkt när de är smutsiga. När påsen är lagom full stängs den, tvättas och torktumlas. Detta gör det omöjligt för strumporna att rymma. Bäst är om varje familjemedlem har en egen strumptvättpåse, då slipper ni sortera ut vems strumpor som tillhör vem. På så vis slipper vi leta efter försvunna strumpor, och strumpmysteriet förbli ett mysterium. Lite vardagsmystik måste kanske få finnas.

Det var allt från Vitvarudetektiven denna gång. Har du något annat hushållsmysterium som behöver lösas? Hör av er till oss så tar vi oss an uppdraget.