Torktumlare eller torkskåp - vad är bäst i ditt hem?

2016-09-14

Att köpa vitvaror till tvättstugan kan vara knepigt. Ett av de stora valen du behöver göra är mellan torktumlare och torkskåp. Vi hjälper dig att hitta det alternativ som passar in i livspusslet!

Torktumlaren utnyttjar värmen

Kanske den absolut största fördelen med att ha en torktumlare är dess smidighet: det är bara att slänga in kläderna och sen blir de torra på någon timme eller två. Du slipper stå och hänga upp plagg för plagg och kan istället ägna dig andra saker. Det kan underlätta vardagslivet enormt!
 
En annan positiv aspekt med torktumlaren är att den drar mindre ström än ett torkskåp. I ett torkskåp går nämligen all värme förlorad då den pumpas ur huset via en kanal. En torktumlare är därför bättre energimässigt eftersom den tar tillvara på varmluften, vilket är bra för såväl miljön som för plånboken. Det finns dock skillnader mellan olika kondenstumlare och varmpumpstumlare (allra bäst är varmpumpstumlaren som återanvänder värmen!).
 
Slutligen så plockar torktumlaren av ludd - och därmed kvalster och annat som gömmer sig i det - samt ger ett mjukare resultat än torkskåpet. Skönt när det är dags att tvätta handdukar och underkläder.
 

Torkskåpet tar hand om ytterkläderna

Det faktum att torktumlaren tar bort ludd och ger ett mjukt resultat innebär dock en nackdel: kläderna slits mer. Ett torkskåp är mer skonsamt och sliter inte bort fibrer från kläderna som torktumlaren gör (det är fibrerna som bildar luddet i tumlarfiltret!). Därför är torkskåpet det bästa alternativt om du vill att dina kläder ska hålla länge.
 
Att ha ett torkskåp är dessutom praktiskt för dig som spenderar mycket tid utomhus och/eller har små barn. Varför? Jo, torkskåpet har den stora fördelen att kunna torka kläder som inte är rena, t.ex. leriga overaller och liknande. Det sparar en del tid att kunna slänga in kläderna på tork utan att tvätta dem först!
 
Dessutom kan ju faktiskt inte alla kläder torktumlas, utan vissa plagg måste hängas i torkskåp eller lufttorka. Och ett torkskåp kan utnyttjas till båda: många uppskattar nämligen torkskåp just som en avlastningsplats där tvätten får torka i lugn och ro!
 

Test: Vad passar ditt hem?

När det är dags att välja vitvaror till tvättstugan handlar det om att prioritera vad som är viktigast för just dig och ditt hem, så att livspusslet går ihop. Om vi ska summera gäller det alltså att prioritera mellan följande och vad som handlar högst upp på listan ger en indikation på vad som passar bäst hemma hos dig:
 
Snabbhet -> torktumlare
Låg energiförbrukning -> torktumlare
Mjukt resultat -> torktumlare
Ökad hållbarhet hos kläderna  -> torkskåp
Att kunna torka smutsiga kläder -> torkskåp
Avlastningsplats för självtorkning -> torkskåp​