Tvätt och etikett – 10 smarta tvättråd

2016-02-17

Suckar du när det är dags att tvätta? Genom att följa våra 10 tvättråd blir du mer effektiv och energismart i tvättstugan.

Det här med tvätt. Det måste göras, oavsett hur tidskrävande och tråkigt det än är. Alla har vi nog råkat ut för olyckor i tvättstugan: tröjor som krymper, kläder som missfärgas, bläckpennor som läcker, hårnålar som fastnar i maskinerna, en och annan tvättad mobiltelefon … Det behöver inte vara särskilt krångligt att tvätta, men en hel del kan bli tokigt om man inte riktigt tänker sig för. Undvik missöden och onödig energiförbrukning genom att följa dessa råd!

1. Tvättpåsen till undsättning

Äger du ingen tvättpåse? Införskaffa en genast! De finns i många klädaffärer och lite överallt i detaljhandeln. Tvättpåse ska alltid användas till att tvätta bh:ar med bygel, eftersom bygeln annars kan fastna i tvättmaskinen. Men tvättpåsar kan också vara bra att tvätta strumpbyxor i, för att minimera risken att de förstörs i tvätten eller snurrar in sig i övrig tvätt. Att tvätta strumpor i tvättpåse är ett bra tips för att hålla ordning på strumporna och se till så att de inte fastnar i tvättmaskinstrumman eller utloppet för avloppet. Strumpsvinnet kan också minskas genom att strumporna fästs ihop i par med säkerhetsnålar.

2. Förberedelse

Vad rädd om dina kläder! Inget är mer riskabelt än att tömma hela tvättkorgen i tvättmaskinen utan att gå igenom tvätten först. Kolla alla fickor och töm dem för att undvika otrevliga överraskningar. Byxor, stickade plagg och plagg med tryck ska vändas ut-och-in. Dragkedjor och knappar ska vara knäppta. Det gör att kläderna inte bleks lika fort, håller passformen bättre och inte blir noppiga. Se upp för kardborreband, de kan fastna i och skada andra plagg, så var noga med att fästa dem ordentligt. Plagg med svåra fläckar behandlas med fördel med en fläckspray eller galltvål innan tvätt.

3. Tvätta inte för ofta

Kläder ska bara tvättas när de är smutsiga. Är du tveksam om ett plagg verkligen behöver tvättas? Med största sannolikhet inte. Vi tvättar alldeles för mycket idag, vilket sliter på både kläder, miljö och ekonomi. Ofta räcker det att hänga kläderna på vädring för att de ska fräschas upp nog för att kunna användas igen. Ett annat tips är att köra på låg temperatur och med bara lite tvättmedel, om det rör sig om lätt smutsad tvätt. Förtvätt behövs bara om kläderna är ovanligt smutsiga.

4. Fyllda maskiner

För att spara på energi och miljö är det viktigt att fylla tvättmaskinen. På nyare maskiner kan man anpassa vattenmängden genom att välja ”halv maskin”, om man måste tvätta en mindre mängd. Vissa maskiner väger tvätten inför varje tvätt och justerar automatiskt mängden vatten. Kom ihåg att kläder som kan tvättas i 60 grader inte måste tvättas i 60 grader varje gång. Det går alltså utmärkt att blanda olika känslig tvätt i samma maskin, så länge de ömtåligaste plaggen får bestämma temperaturen.

5. Överdosera inte tvättmedel

Mycket tvättmedel ger inte en renare tvätt. Däremot kan det orsaka för mycket lödder och risk för att kläderna in sköljs ur ordentligt, vilket i sin tur kan leda till allergier. Det är mängden tvätt i samband med kvalitén på vattnet som bestämmer. Ta reda på hur hårt eller mjukt vattnet är där du bor. Information om detta kan man vanligtvis hitta på kommunens hemsida.

6. Torktumla med måtta

En torktumlare drar mycket energi, upp till fyra gånger så mycket som en tvättmaskin. Dra ner på torktumlingen så kan du spara flera tusen kronor om året. Att torktumla sliter också på kläderna, och de flesta plagg mår bäst av att hängas. Ylle och lin ska aldrig torktumlas. När du måste torktumla så tänk på att inte fylla torktumlaren alltför mycket, eftersom det kan göra kläderna skrynkliga. Men att torktumla ett fåtal plagg är å andra sidan dåligt ur energisynpunkt. Lagom är bäst!

7. Kulör eller vitt?

Många tror att det inte spelar så stor roll vilket tvättmedel man använder. Men det har stor betydelse för tvättresultatet. Tvätta aldrig färgade plagg med ett tvättmedel för vittvätt, eftersom de riskerar att blekas. Vita eller ljusa plagg behöver däremot extra hjälp på traven av ett tvättmedel med blekmedel för att behålla sin kvalitet. För att underlätta sorteringen kan du ha två olika tvättkorgar, en för kulörtvätt och en för vittvätt. Det finns även tvättkorgar med avdelare för en smidigare sortering.

8. Personlig tvättkorg

Har ni en stor familj? Låt varje familjemedlem ha en egen tvättkorg och själv ansvara för att ta den till tvättstugan när den blir full. I tvättstugan sorterar alla själv sin tvätt efter färg i två stora tvättkorgar. Ett bra tips är att sätta några klädnypor på varje tvättkorg, som sedan används till att märka ut svåra fläckar på kläderna som behöver specialbehandlas. Se till att alla märker ut eventuella fläckar innan kläderna slängs i de stora tvättkorgarna. Det är också smart att ha en påse eller korg i tvättstugan för kläder som behöver lagas.

9. Undvik missfärgning

Är du rädd att nya eller färgade plagg ska färga av sig på övrig tvätt i tvättmaskinen? Ett tips är att låta en gammal vit handduk eller ett trasigt vitt lakan åka med i maskinen. Överskottsfärgen kommer då att sugas upp av handduken eller lakanet, vilket minskar risken för missfärgning av de andra plaggen. Det finns även speciella tvättdukar, till exempel Colour Catcher, som ska kunna hjälpa till att både bibehålla färger och motverka missfärgningar. Vill du testa färgäktheten på ett nytt klädesplagg blöter du en undangömd del av tyget med varmt vatten. Lägg sedan två torra vita tygbitar på varsin sida om tyget och pressa med ett varmt strykjärn.

10. Håll rent för en trevligare tvättstund

Det här gäller även dig som inte bor i lägenhet – se till att hålla rent och snyggt i tvättstugan. Det är mycket trevligare att komma in i en välskött tvättstuga. Resultatet blir också bättre om du tar hand om dina vitvaror. Kolla så att inte tvättmedel har klumpat ihop sig i facket på tvättmaskinen och ta bort ludd som samlats i filtret på torktumlaren. Försök också att inte bygga några tvättberg, utan att tvätta undan allt efterhand. På så vis skapar du en trevlig tvättmiljö och undviker samtidigt total tvättkris!

Tvättmaskiner i vårt sortiment
Torktumlare i vårt sortiment