Tvätt/tork – En flexibel och platseffektiv kombimaskin

2016-07-18

Den senaste tiden har kombinerade tvättmaskiner och torktumlare fått ett rejält uppsving. Brist på tid och utrymme skapar nya behov, och en kombinerad tvätt/tork tar hänsyn till båda dessa centrala punkter. Så varför ska man välja en tvätt/tork?

Kombinerad tvätt/tork underlättar i vardagen

För den som bor i lägenhet eller i ett mindre hus kan det vara svårt att få plats med separat tvättmaskin och torktumlare. Många drömmer om att kunna slänga in en maskin på vardagskvällen, och inte behöva lägga halva helgen på att passa tvättstugan. Det finns många mindre tvättmaskiner, men då tillkommer olägenheten att tvätten måste hängas på tork. På sommaren kanske inte det problemet är särskilt stort, om man har tillgång till balkong, uteplats eller trädgård. Men saknar man denna förmån så tvingas man hänga den inne i lägenheten. Stora lakan, handdukar och vinterkläder kan speciellt vara svårt att hitta torkplats till inomhus.

Men det finns tack och lov alternativ. På senare tid har kombinerade tvätt/torkar utvecklats med en rasande fart. Tillverkarna har insett att det finns många som efterfrågar en kombinerad tvätt- och torkmöjlighet, framförallt de som har brist på utrymme men även för de som uppskattar den flexibilitet som en sådan kombimaskin medför. Med en tvätt/tork riskerar man aldrig att glömma bort den blöta tvätten, vilket för många annars är ett återkommande irritationsmoment. Tänk att kunna slänga in den smutsiga tvätten, trycka på startknappen, gå därifrån, och sedan plocka ut tvätt som är både ren och torr någon timme senare!

candy_kombinerad_tvätt-tork_gvw585twc_2.jpg

En växande trend

Kombinerade tvätt/torkar är den kategori inom vitvaror som sedan två år tillbaka ökar mest i Sverige. Tidigare har de kombinerade maskinerna inte varit lika bra som att köpa en separat tvättmaskin och torktumlare, delvis eftersom de haft sämre värden på elförbrukning och delvis för att de har haft sämre tvätt- och torkresultat. Men sedan några år så presterar dessa kombimaskiner precis lika bra som de separata maskinerna på dessa punkter. Från att ha haft sina brister i funktion, tvättkapacitet och energiförbrukning har nu många kombinerade tvättmaskiner och torktumlare blivit högst funktionella, energisnåla och prisvärda.

Här på Vitvaruexperten tror vi att en kommande trend blir att man väljer att ställa två kombinerade maskiner intill varandra i tvättstugan. På så vis kan man tvätta både vittvätt och kulörtvätt samtidigt, som båda automatiskt slår över till torkning. Tvätten sköter sig själv på enklast möjligt sätt och behöver inte flyttas från en maskin till en annan. Det här är definitivt värt att överväga om man upplever att tiden inte riktigt räcker till i vardagen, och om man vill hitta smidigare lösningar i livspusslet.

Varför ska man välja en kombimaskin?

 • Du spar utrymme.
  Många kombinerade tvätt/torkar är platseffektiva och har smart design. Inte bara är de två maskiner i en, utan tillverkarna har ofta haft brist på utrymme i åtanke när maskinerna designats. Till exempel har vissa kombimaskiner ett mindre djupmått, vilket kan göra mycket i ett trångt badrum. En tvätt/tork kan fungera som praktisk avlastningsyta och exempelvis kan med fördel ett skötbord placeras ovanpå maskinen, vilket inte är möjligt då man har en tvättpelare med tvättmaskin och en torktumlare staplade på varandra.
   
 • Du spar tid.
  Sortera tvätten, fyll maskinen, välj program och tryck på startknappen. Ja, mer än så behöver du göra för att din tvätt ska bli både ren och torr. Du slipper passa tider för att plocka ur tvättmaskinen, och du slipper vänta dessutom i timmar på att tvätten ska torka. Många tvätt/torkar har dessutom funktionen fördröjd programstart, vilket innebär att du kan programmera maskinen till att till exempel gå nattetid då elpriserna oftast är lägre.
   
 • Ingen mer bortglömd tvätt.
  Med en kombinerad tvätt/tork finns ingen risk att du glömmer den blöta tvätten i tvättmaskinen. Om du så önskar kan din tvätt/tork automatiskt slå över till torktumling när tvättprogrammet är färdigt. Ett moment försvinner, och du behöver bara plocka ut tvätten en gång, när den är både ren och torr. Säg adjöss till bortglömd, blöt och skrynklig tvätt!
   
 • Du underlättar livspusslet.
  Bor du i lägenhet och har svårt att få tid i tvättstugan när det passar dig? Har din tvättstuga olyckliga tvättider och tillåter inte att man tvättar på kvällar efter klockan slår 20? Längtar du efter att kunna tvätta lite mindre och lite oftare, istället för de långa passen i tvättstugan då du måste hålla dig hemma? Vill du slippa tänka på att flytta över blöt tvätt till torktumlaren? Då är en tvätt/tork helt rätt för dig.

 

Vi har flertalet utvalda tvätt/torkar i vårt sortiment, du hittar samtliga här. 

Har du frågor om tvätt/torkar eller behöver du rådgivning? Kontakta vår kundservice på 020 - 12 13 40 eller på kundservice@vitvaruexperten.com