"Går detta att tvätta?" Udda saker i tvättmaskinen

2016-09-04

Ibland står du där och tvekar: går detta verkligen att köra i tvättmaskinen? Vi rätar ut frågetecknen kring tre vanliga saker i hemmet som behöver rengöras - på ett eller annat sätt.

Gosedjuren förtjänar skonsam tvättning

Trots att barnet helst inte vill är det då och då nödvändigt att tvätta favoritgosedjuret. I regel finns det tvättlappar på alla mjukisdjur, men efter mycket kelande är det inte osannolikt att texten försvunnit… Så vad gäller?

Var så varsam som möjligt med gosedjuret för att det ska hålla form och färg. Tvätta på låg temperatur i tvättmaskinen, gärna med en tvättpåse eller ett örngott runt. Ett tips är att skaffa en tvättmaskin med skontrumma, som tack vare mindre hål ser till att kläder och annan tvätt bättre håller formen.

Nej, skorna förstör inte trumman

Ett par nyinköpta skor blir alltid smutsiga så småningom. Även om du under de första veckorna undviker regn och borstar bort minsta lilla skräp från dem så är det till sist oundvikligt: de behöver tvättas. Generellt sett går det bra att tvätta gympaskor och tygskor i tvättmaskinen (kolla dock alltid tvättrekommendationerna först), men det finns tre saker att tänka på:

1. Ta bort snören och sulor

Det allra första steget är att ta bort eventuella snören och sulor från skorna. Snörena läggs med fördel i en tvättpåse tillsammans med skorna, medan sulorna måste rengöras för hand.

2. Kör full maskin

Att bara köra fulla maskiner är inte bara miljövänligt, utan i detta fall också skonsamt för tvättmaskinen. Genom att köra skorna tillsammans med kläder och handdukar etc. så slits trumman mindre.

3. Tvätta kallt

Den kanske viktigaste saken att ta hänsyn till när du tvättar skor är temperaturen. Kör bara kallprogram (30 grader) så att färgerna inte bleknar.

shoes-1064194_1280ed.jpg

 

Och så var det torkningen ...

Efter tvättningen ska skorna givetvis också torkas - och vissa torktumlare är anpassade för just det ändamålet. Se till exempel Bosch torktumlare WTW87589SN som har en särskild korg för sportskor och ylle. Låt annars skorna torka i rumstemperatur.

Håll dig på mattan - tvättmaskinen tål inte allt!

Slutligen har vi den kluriga mattan, som antingen kan gå finfint att tvätta eller som kan förstöra hela maskinen (!). Det som avgör om du kan köra en viss matta i tvättmaskinen är framförallt materialet. Mindre plastmattor och små trasmattor brukar kunna köras enligt tvättråden, medan nålfiltsmattor, orientmattor och bomullsmattor vanligtvis kräver tvätt hos fackman.

Generellt sett är det bäst att undvika mattor i vanliga hushållsmaskiner. Det finns dock maskiner som har särskilda program för till exempel mattor, gardiner och andra tyngre textilier. Om mattan inte går att tvätta i maskinen är det bäst att förebygga och hålla den fräsch på andra sätt: torka upp spill direkt, vädra den och piska ur dammet emellanåt.

 

Foto: Radarsmum67