Upptäck fördelarna med en vinkyl

2016-04-27

En vinkyl är ett måste för alla som vill förvara vin i hemmet. Vinkylar ger de bästa förutsättningarna för att vinerna ska behålla sina goda kvaliteter och inte påskyndas i mognadsprocessen.

Det perfekta vinet

Är du en riktig vinkännare? Har du upptäckt tjusningen med hur ett vin kan komplettera en maträtt eller hur oväntade smaker kan lockas fram genom olika kombinationer? Oavsett om du är intresserad av vin på hobbynivå eller mer seriös med dina ambitioner så bör du överväga att skaffa en vinkyl om ditt lager av vin börjar växa till sig. En vinkyl försäkrar att du kan avnjuta ditt vin perfekt tempererat.

Vad gör en vinkyl?

En vinkyl skapar en miljö som gör att vinerna smakar så bra som möjligt. Ofta används vinkylar för att förvara viner som ska kunna serveras direkt. Det är inga större problem med att även förvara vin i serveringstemperatur, så länge det inte rör sig om flera års tid. Vill man lagra viner under lång tid bör man överväga en så kallad vinlagringskyl, som är framtagen för långtidslagring och jämförbar med en riktig vinkällare.

Ljus

Viner mår inte bra av att utsättas för starkt ljus, eftersom det skyndar på mognaden. Samtidigt är det trevligt att se sina viner och kunna visa upp dem utan att öppna kylen. Därför har många vinkylar med glasdörr ett UV-skydd eller är tonade i mörk nyans, just för att skydda vinerna från skadligt solljus. Vill man ha belysning inne i kylen är LED-ljus att rekommendera.

Vibrationer

För att behålla sin karaktär ska vin inte utsättas för rörelse. Även små vibrationer kan påverka vinet negativt. Detta motverkas ofta genom en kompressor med dämpare i vinkylen som fångar upp vibrationerna. Det är även vanligast med hyllor av trä eftersom trä absorberar vibrationer mer effektivt än metall. 

Temperatur

Ett vin mår egentligen allra bäst av att lagras i en temperatur (ca 12 grader för alla viner) och serveras i en annan temperatur. För bästa smak bör temperaturen i en vinkyl bör ligga på 5-6° för söta vita viner, 7-10° för torra vita viner, 11-13° för lättare röda viner samt 16-19° för röda viner. Många vinkylar har olika temperaturzoner för att smidigt kunna förvara olika sorters viner.

Luft och lukt

Vin kan ta smak av dålig lukt, särskilt när korken har åldrats. Luften inne i en vinkyl måste därför vara frisk och fri från lukt. För bästa miljö i vinkylen bör den vara utrustad med ett kolfilter som motverkar lukter, annars kan det duga med effektiv luftcirkulation.

Fristående eller inbyggd vinkyl?

Väljer du en fristående vinkyl ska den gärna placeras på så vis att luften från ventilationen kan cirkulera fritt. Vill du i stället bygga in en vinkyl så välj bara en kyl som är tänkt att byggas in, eftersom de är konstruerade för detta ändamål. Precis som vanliga kylskåp ger vinkylar ifrån sig vissa ljud när kompressorn arbetar. Inbyggda kylar kräver ett mer effektivt ventilationssystem, vilket kan göra att de låter mer än en fristående vinkyl eftersom fläkten jobbar hårdare. 

Utvalda vinkylar i olika storlekar, båda fristående och inbyggda, hittar du här.

Foto: Ken Hawkins