Ken Hom

KEN HOM

Kändiskocken Ken Hom, allmänt betraktad som en av världens största myndigheter inom orientalisk matlagning, har tilldelats en heders-OBE för "tjänster till kulinarisk konst". OBE (Order of the British Empire) erkänner hans prestationer och den imponerande sociala och historiska inverkan han har gjort på hur Storbritannien har "antagit" kinesisk mat, som nu har blivit en av landets favoriter.

Förutom att tilldelas en OBE, markerar 2009 också hans 60-årsdag och 25-årsdagen av hans första TV-framträdande på BBC, Ken Hom's Chinese Cookery, showen som bar samma namn på boken som fortfarande betraktas av många som "bibeln", omtryckt i år i sin jubileumsutgåva.

Ken Hom är en mest känd kock med en fängslande TV-närvaro och har utmärkt sig för att nå en bred brittisk allmänhet som hade begränsad uppskattning av konventionell matlagning, än mindre försökte förstå orientalisk mat, vilket krävde ett kulturellt hopp av tro. Genom att uppmuntra människor att experimentera med mat genom sin "Foolproof" bokserie och TV-program, avmystifierade Ken detta kök, vilket gjorde det lättillgängligt och intressant. Hans vädjan har trotsat demografin och lockat inte bara kvinnor och män att laga den orientaliska vägen, utan även barn i skolorna, och främja hälsosamma kinesiska recept.