Trendspaningar från CES

2016-02-05

Nyfiken på de senaste innovationerna inom hemelektronik? Vitvaruexperten rapporterar från CES-mässan i Las Vegas.

I början av januari var det dags för mässan CES, The International Consumer Electronics Show. Det är världens största elektronikmässa som i över 40 år har anordnats årligen i Las Vegas, USA. Givetvis var vi på plats för att rekognoscera och spana in de senaste innovationerna inom hemelektronik. Vi fastnade för en hel del spännande produkter, bland annat ett par lösningar från våra leverantörer Bosch och Whirlpool. Än så länge finns inte någon av produkterna i vårt sortiment, men vem vet vad som händer i framtiden.

Pimpade tvättmaskiner

Trött på din tvättstuga? Då vore det praktiskt att bara kunna byta skal på tvättmaskinen. Whirlpool lanserar nu tvättmaskiner med möjlighet att byta skal, precis som på en mobiltelefon. Perfekt för den som vill förnya tvättstugan utan att behöva byta ut vitvarorna (det förutsätter dock att man från början har maskiner från Whirlpool som passar med skalen). Varför vara anonym när man kan vara personlig?

Kylskåpsinredning i ny design

Whirlpool har gnuggat geniknölarna ordentligt när det kommer till kylskåpsinredning. Kylskåp har i princip sett likadana ut i alla år, trots nya matvaror och vanor. Många har nog upplevt att nya förpackningar saknar logisk plats i kylskåpet. I Whirlpools nya kylskåp är inredningen flexibel och osymmetrisk, vilket gör det enklare att förvara varor i olika storlekar. Justerbara hyllor och extra stora lådor gör det lättare att hålla ordning och få överblick över vad man har hemma.

Livestream från ditt kylskåp

Hur många gånger har man inte stått i affären och undrat om man har eller inte har ägg/mjölk/mjöl/valfri matvara hemma. Bosch vill göra detta problem till ett minne blott. De är en av flera leverantörer som har tagit fram kylskåp med inbyggd webbkamera. Genom att koppla sin mobiltelefon till kameran kan man när som helst klicka upp en bild av innehållet i kylskåpet. Kanske får du på köpet en livesändning över vad som sker i kylskåpet när du inte är hemma … 

Smart kylskåpsmagnet med multifunktion

Triby från invoxia är en smart kylskåpsmagnet med flera funktioner. Det är på samma gång en trådlös högtalare som kan streama musik och radio, en högtalartelefon med räckvidd på 5 meter och en digital anslagstavla. Alltihop i en enkel design som passar även de yngsta familjemedlemmarna. När du inte är på plats kan du interagera med resten av familjen genom att skicka små meddelanden som du ritar på din smartphone, eller delta i gemenskapen genom högtalarsamtal.

Personlig spispolis

I Sverige uppstår 50% av alla bränder i samband med matlagning på spisen. Och visst är det lätt att glömma maten när telefonen ringer, barnen börjar bråka eller när man fastnar i det senaste avsnittet av Bron. Finska Innohome har tagit fram Stove Guard, en spisvakt som genom att identifiera farligt höga temperaturer och mäta strömtillförsel automatiskt slår av strömmen till spisen innan det uppstår en farlig situation. Spisvakten är samtidigt intelligent på så sätt att den lär sig hur du brukar använda spisen, och därmed inte stör dig i matlagningen.

Smart koppling mellan bilen och hemmet

Idag går utvecklingen mot att allting ska vara ”smart”. Vi vill att teknologin ska kunna tänka själv, för att underlätta för oss så mycket som möjligt. Flera olika företag experimenterar med smarta lösningar, bland annat LG och Volkswagen som har inlett ett samarbete med vad de kallar för connected car, connected home. Det innebär i korthet att din bil kan skicka signaler till dina apparater i hemmet. Till exempel kan tvättmaskinen eller ugnen sättas igång när du sitter i bilen och är på väg hem. Fiffigt för alla som kämpar med livspusslet!

Robotdammsugare 2.0

På tal om det smarta hemmet – årets julklapp 2015 blev robotdammsugaren, om du hade missat det. En automatisk dammsugare som inte behöver mänsklig hjälp för att utföra sin uppgift, allt för att vi ska få mer tid till trevligare sysslor. Nu har dammsugaren fått ännu fler funktioner som ska underlätta i hemmet. Vad sägs om en robot som helt automatiskt putsar dina fönster? Kanske något att överväga inför årets vårstädning.

Aldrig mer brist på tvättmedel

Ännu en praktisk lösning för tvättstugan. Whirlpools smarta tvättmaskin fungerar som vilken annan tvättmaskin som helst, förutom att den räknar antalet tvättar. När tvättmedlet börjar ta slut rapporterar tvättmaskinen till en app i din mobiltelefon. Där kan du registrera vilket tvättmedel du vill använda, så görs en automatisk beställning så fort tvättmedlet börjar ta slut. Fritt fram att stryka tvättmedelsinköpet från att göra-listan!

Artificiell intelligens blir verklighet

Det görs hela tiden framsteg inom smart teknologi. Smarta hem bidrar till att optimera användningen av våra hushållsapparater,och kommer med säkerhet att göra våra liv allt enklare. Men hur smarta vill vi egentligen att våra hem ska vara? Dagen är kanske inte alltför långt borta då robotar kommer få en naturlig del i våra hem. Är vi redo för att släppa in den artificiella intelligensen i våra privata rum? De robotar vi såg på CES såg ganska snälla ut, men alla vet vi att skenet kan bedra … på Vitvaruexperten väntar vi med spänning på hur teknologin kommer utvecklas!

Foto: CES