Tvätta siden, ylle, syntet och andra – Vitvaruexpertens materialguide

2016-08-12

Ibland kan det kännas som en ren gissningslek att tvätta. Spelar det någon roll vilket material ett plagg har? Hur noga är det och hur ska man egentligen göra med linne och jeans? Vitvaruexperten hjälper dig undvika otrevliga överraskningar när du öppnar tvättluckan.

Tvättsymboler och tvättråd

Många är vi som har råkat förstöra kläder i tvättstugan, kanske genom att centrifugera ylletröjan eller tvätta de nya jeansen tillsammans med ljusare plagg (gör inte det!). Tvätta må kanske inte vara den roligaste tänkbara sysslan, men det lönar sig ofta att lägga några extra ögonblick på eftertänksamhet.

Du har hört det förr, men det tål att sägas igen: Det allra bästa är att läsa på tvättlappen för att vara säker på att hantera tvätten på rätt sätt. Men ibland saknas det tvättsymboler, kanske om du har handlat på second hand eller själv klippt bort lappen. Då kan det vara bra att vara införstådd med grundläggande kunskap om olika material och hur de beter sig, samt vad de tål och inte tål. Allt för att undvika missöden i tvättstugan!

Tvättråd för några vanliga material

Tvätta jeans

Nya jeans färgar lätt av sig under de första tvättarna, så de bör tvättas separat i början. Vänd byxorna ut och in och knäpp dem för att inte slita på sömmar och yta, och för att behålla färgen. Jeans behöver inte tvättas ofta, generellt sett mer sällan än man tror (vissa föredrar att aldrig tvätta sina jeans, men här är vi alla olika). Försök att vädra jeansen mellan användningarna för att slippa tvätta dem lika ofta. Ett annat tips är att lägga jeansen i frysen i en fryspåse över natten för att få bort dålig lukt och bakterier. De flesta jeans tål att tvättas i 40°, men lägre temperaturer är att föredra eftersom det sliter mindre på tyget. Jeans klarar för det mesta torktumling eller torkning i torkskåp, men vill man behålla passformen är det bättre att låta dem hängtorka i rumstemperatur. Samma råd gäller förstås även andra plagg tillverkade av jeanstyg, som jeansjackor eller jeanskjolar. Och glöm inte tömma fickorna!

Tvätta bomull

Bomull är ett tåligt material som för det mesta tål att tvättas i 40 eller 60°. Bomullsplagg kan dock krympa om de inte är förtvättade, så se upp med att tvätta för varmt. Försök att komma ihåg att kontrollera formen på plaggen efter tvätt, och dra lite försiktigt i till exempel tröjor som ser ut att ha dragit ihop sig. De flesta bomullsplagg kan torktumlas, men återigen är det bäst att kontrollera detta på tvättinformationen i plagget. Tänk på att många plagg idag är en mix av bomull och andra material, ofta syntetmaterial, vilket påverkar tvättråden.

Tvätta ull

Ull är ett naturmaterial som har använts för att tillverka kläder under mycket lång tid. Ylleplagg är varma och slitstarka, och kan hålla i många år om du sköter dem på rätt sätt. Ylleplagg håller sig ofta i bra skick mycket länge utan att tvättas. Precis som jeans kan ylle läggas över natten i frysen i en fryspåse, vilket tar död på bakterier och dålig lukt. Är yllekläder ofräscha räcker det ofta att bara hänga ut dem på vädring, gärna i låga temperaturer. Behöver du tvätta yllekläder så tänk på att de är känsliga för höga temperaturer och därför lätt krymper, och att tvättmedel som innehåller klor kan förstöra dem. Måste du tvätta kläder av ull så är det handtvätt eller ullprogram och skonsamt tvättmedel som gäller. Ylle ska helst torka plant, eftersom materialet formar sig när det är fuktigt. Hänger du en ylletröja över ett torkstreck kommer den att tynga ner sig själv och förlora formen. På samma vis lämnar klädnypor märken i tyget. Det bästa rådet är att undvika att tvätta ylleplagg förrän det verkligen behövs.

Tvätta linne

Linne är ett naturmaterial tillverkat av lin som kan hålla väldigt länge vid rätt skötsel. Linne krymper vid första tvätten, så tänk på det när du har ett nytt linneplagg. Tvätta med skonsamma tvättmedel som inte innehåller optiskt blekmedel, annars kan tygets styrka och glans försämras. Undvik även sköljmedel. Linnetyg kan tvättas i både 40 och 60°, och tål att tvättas i upp till 80° (men inte högre!) vid svåra fläckar. Det kan centrifugeras, men i så fall på lågt varvtal. Däremot ska linne helst inte torktumlas, eftersom fibrerna bryts sönder och tyget blir skrynkligt och luddigt. Hängtorka hellre. Försök att inte blanda linne med andra textilier. Linnetyg blir särskilt fint om det kallmanglas efter tvätt.

Tvätta syntet

Syntetmaterial är ett samlingsnamn för olika typer av syntetiskt tillverkade material, till exempel polyester, polyamid eller akryl. Kläder i syntetmaterial kan oftast tvättas på 40°, men tål ibland bara 30° eller handtvätt. Tvättråden kan vara väldigt varierande, så här vill vi särskilt uppmana till noggrann studie av tvättlappen. Många träningskläder är tillverkade av syntetiskt funktionsmaterial som snabbt ska absorbera fukt och motverka dålig lukt. Funktionsmaterial tål inte sköljmedel, eftersom det täpper till fibrerna i tyget. Träningskläder ska oftast heller inte torktumlas (vilket inte behövs eftersom de torkar väldigt fort).

Tvätta siden och silke

Siden ska inte tvättas för ofta, så försök vädra ur plaggen i stället. Siden är smutsavvisande och behöver därför heller inte tvättas lika ofta som andra material. De här känsliga materialen tål inte vanligt tvättmedel som innehåller enzymer eller blekmedel, utan det krävs en särskild sidentvål. Tvättmedel i pulverform ska undvikas. Vid tvätt i maskin läggs tvålen gärna i ett tvålnät som stoppas i tvättmedelsfacket. Kulan på tvålnätet hänger utanför, för att förhindra att tvålen spolas ner i tvättmaskinen. Det går också bra att riva små flingor av sidentvålen ner i tvättmedelsfacket. Sidenplagg tål 30-40°, men tvätta gärna med ett program för fintvätt och i tvättpåse. Torktumla inte, utan låt kläderna hängtorka. Generellt när det gäller siden och silke så försök att bara tvätta när det verkligen behövs. Det kan vara smart att bara försöka rengöra plagget där det finns fläckar.

Här hittar du utvalda tvättmaskiner och torktumlare i olika prisklasser och modeller.