Russell Hobbs

Russell Hobbs är en brittisk tillverkare av hushållsapparater. Den bildades 1952 av William Russell och Peter Hobbs och blev den främsta vattenkokaren på den brittiska marknaden på 1960-talet. Med förbehåll för många företagsförvärv genom sin historia är huvudkontoret för närvarande belagt i Failsworth, England, men det tillverkar inte längre sina produkter i Storbritannien, efter att ha flyttat sin tillverkningsverksamhet till Östasien. 

  • År 1952 introducerade företaget världens första elektriska kaffeperkolator.
  • Den automatiska vattenkokaren K1 (en värld först), designad i oktober 1955, använde en bimetallisk remsa på baksidan av vattenkokaren: ånga tvingades genom en öppning i locket på remsan och detta slog av strömbrytaren och stängde av vattenkokaren.
  • År 1960 introducerades K2-vattenkokaren, som tillverkades under de kommande trettio åren, och var kanske dess mest kända produkt.
  • De designade världens första fullt programmerbara vattenkokare, M2.
  • 1972 producerade Russell & Hobbs världens första vattenkokare avall plast, kallad "The Futura", som var pipfylld och utrustad med en extern vätskenivåindikator. Modellen designades av Julius Thalmann. Det höll fortfarande fast vid den traditionella formen av en vattenkokare, med radikal ny styling som underlättas av formbarheten av dess värmebeständiga plastkonstruktion. Futura såldes i den dyra änden av marknaden (£ 9.65p i 1972 priser) och fick bra recensioner i pressen om sin kommersiella release. Det sålde dock inte bra under 1970-talet. Trots sina iögonfallande innovativa element som plasten(Noryl) befanns värmemissfärga efter regelbunden användning, var modellen långsam att koka och kunderna blev avskräckta av den pipfyllningsdesign som förhindrade en vy inuti vattenkokaren för att bekräfta dess rena skick. År 1978 anpassade företaget designen i ett försök att övervinna sitt negativa marknadsrykte genom att ändra plasten som användes till Kematal, som hade större värmebeständiga egenskaper, men försäljningen förbättrades inte avsevärt och modellen avbröts 1979 med tillkomsten av den höga "Kannakokaren" -designen från Redring med sin Autoboil-modell, som svepte ut ur detaljhandeln på 1980-talet och bortom den traditionella grundläggande vattenkokarens designform.
  • År 1997 introducerade företaget Millennium-vattenkokaren som använde ett speciellt platt OPTEC-element för att koka vatten på halva tiden, med ett kalkavlagringsfilter.