Rök din egen mat med en rökugn

2016-05-27

Rökt mat är trendigt och på sistone har rökugnar blivit allt mer efterfrågade. Men vad är egentligen en rökugn? Hur används den och vad ska man tänka på?

Rökt mat inget nytt påhitt

Sedan urminnes tider har människor rökt mat för att tillaga den (varmrökning) och för att konservera den (kallrökning). Röken som bildas vid eldning av olika träslag ger råvarorna både smak och yta. Rökning kan göras manuellt med hjälp av röklådor eller rökskåp, men moderna rökugnar förenklar rökprocessen avsevärt. Att röka mat i rökugn är ett enkelt sätt att laga mat och många gillar den rökiga smaken. Det är nog inte bara vi som kan drömma om perfekt rökt lax eller härligt rökt sidfläsk, och tänk att kunna fixa det själv hemma i trädgården!

En riktig multiugn

En rökugn kan, som namnet antyder, användas både som rök och som ugn beroende på om du använder rökspån eller inte. Ugnen ser ofta ut som en övertäckt grill i cylinderform och innehåller vanligtvis ett eller två galler, där maten som ska tillredas placeras. Rökugnar finns i olika storlekar för olika behov. Vissa är smidiga och portabla för att lätt kunna tas med till sommarstugan eller i båten, till exempel den här rökugnen från Muurikka. Det finns även större varianter, som den här från Joe’s Barbeque, som är speciellt framtagen för rökentusiasten.

Det finns rökugnar som är kombinationer mellan rök och grill, men har du redan en grill eller stekhäll blir en enkel rökugn ett bra komplement till ditt grillkök. En elektrisk rökugn ska inte användas över öppen eld eller brännare. Alla sorters rökar är tänkta för utomhusbruk och bör inte användas inomhus.

Hur använder man en rökugn?

Rökugnen placeras utomhus på ett plant underlag. Se till att den inte står för nära föremål som kan fatta eld. För att röka mat i en rökugn och få till den härliga rökta smaken behövs det så kallade rökningsspån som är tillverkat av träflis, annars kan man använda träspån av till exempel en eller äppelvirke. Spånet läggs underst i röken på en spånplåt. Är du ute efter en mörkare rökyta så kan du lägga ett par sockerbitar tillsammans med rökspånen. 

Det blir godast om du kryddar fisken eller köttet du ska tillaga innan du lägger det i röken. Lägg det som ska rökas på gallret och sätt på locket innan du startar ugnen. Du kan om du vill glänta lite på locket i början av rökningen och låta den allra svartaste röken släppas ut, för smakens skull. Mindre bitar av kött och fisk behöver rökas i ungefär 20 minuter, medan större bitar kan behöva upp till en timme eller mer. Rengör gallret och dropplåten ordentligt efter varje användning, gärna så snart som möjligt efter att de svalnat.

Rökugnar av olika  i vårt sortiment hittar du här.
Läs mer om grillar, stekhällar och grilltips i inlägget Våra bästa grilltips.