Spara energi i köket – 5 tips

2016-07-13

Oftare är det enklare än man tror att spara energi. Genom att följa våra 5 enkla råd blir du mer energismart i köket, håller nere elräkningen och slösar mindre på naturens resurser.

1. Diska i diskmaskin

Det är bevisat att det drar mer vatten att diska för hand än att diska i diskmaskin. Faktum är att det går åt upp till tio gånger mer vatten att handdiska. Spara på varmvattnet och handdiska inte i onödan! När du diskar i diskmaskin, kör den gärna på eco-program, om det finns, och se till att alltid fylla den innan du sätter igång den. Skölj inte av den smutsiga disken först, utan ställ bara in den i diskmaskinen. De flesta diskmaskiner klarar att diska rent ändå. Här kan du läsa mer om smartare maskindisk och här hittar du våra diskmaskiner.

2. Byt ut gamla vitvaror

Det kan kännas som en stor utgift att köpa nya vitvaror till köket. Men faktum är att det oftast är ekonomiskt att byta ut kylskåp, frys och spis när de börjar bli till åren. Äldre modeller drar onödigt stora mängder energi. Investera i energisnåla vitvaror som är snälla mot både miljön och elräkningen. Överväg till exempel att skaffa en induktionsspis eller induktionshäll (som drar i genomsnitt 33 procent mindre energi i jämförelse med en vanlig elspis). Läs på om produkterna och var uppmärksam på energidekalen när du ska välja dina nya vitvaror. Ofta lönar det sig i längden med en lite dyrare modell som har en lägre driftskostnad.

3. Ta tillvara på värmen

Använd lock på kastruller och pannor när du lagar mat, annars försvinner mycket av värmen och det går åt mer energi för att värma upp innehållet. Har du elektrisk spis och ugn? De reagerar inte lika snabbt som en induktionshäll eller gasspis/gasugn. Du med elspis kan med fördel stängs av plattorna en stund innan maten är färdig, så utnyttjar du eftervärmen på ett smart sätt. Du kan också öppna ugnsluckan efter att du har stängt av ugnen, så kommer värmen till användning i rummet. Här hittar du spisar, hällar och ugnar i vår butik. 

4. Låt maten kallna först

Om du ställer in varm mat i kylskåpet eller frysen kommer det göra att dina vitvaror behöver använda mycket extra energi för att kyla ner maten. Det värmer också upp resten av innehållet i kyl och frys. Det allra bästa är att låta maten svalna i rumstemperatur innan du ställer in resterna på kylning. Låt dock inte maten stå för länge, eftersom hållbarheten riskerar att försämras. Vänta tills den är lagom ljummen. Här hittar du vårt utbud av kylskåp och frysar. 

5. Värm mat och vatten smart

Ska du värma en portion mat eller koka upp vatten? Då är det oftast mer energieffektivt att använda mikrovågsugnen och vattenkokaren. Det kan verka onödigt att ha fler apparater i köket än nödvändigt, men dessa två köksmaskiner både underlättar uppvärmning av mat och vatten och gör det på ett energismart sätt. Här hittar du utvalda mikrovågsugnar.